Logotips d'organismes oficials

La processó del Divendres Sant i la Rompida de la Hora, moments únics a Vall-de-roures

La capital del Matarranya està preparada per albergar una Setmana Santa carregada d'actes religiosos i lúdics

La Rompida de la Hora, un dels moments màgics de la Setmana Santa de la capital comarcal. | Foto: R. Lombarte

Parlar de la Setmana Santa del Matarranya és parlar de Vall-de-roures. La capital comarcal i el seu entramat de carrers, places i racons amb història la converteixen en l’escenari perfecte per a viure estes festes tan devotes. Les confraries i els passos, els tambors, bombos i cornetes, prendran els carrers de Vall-de-roures en una Setmana Santa que es preveu molt especial i plena de públic. Unes festes que començaran este Domenge de Rams amb la tradicional exaltació local de Tambors, Cornetes i Bombos, en la qual participaran uns 150 músics de totes les edats. La nit anterior ja està prevista una primera Rompida de la Hora, de caràcter més informal, fixada per a les 11 de la nit. Serà el moment previ d’una Setmana Santa on el Santo Entierro, La Dolorosa, la Oración del Huerto i el Cristo Crucificado reprendran les processons.

La processó del Santo Entierro és la més llarga en el recorregut i l’única que supere la vila durant la nit del Divendres Sant, convertint la seua eixida pel Pont de Pedra en un dels moments màgics i més esperats de la Setmana Santa de la població. Les processons del Dimecres i del Dijous Sant van més pels carrers i carrerons de la vila. El Via Crucis congregue tambors i bombos, també cornetins, i que toquen al somni del cor parroquial i discorren pel casc històric. Una processó més íntima i no tant participativa, on els confrares desfilen sense la caputxa. Un Via Crucis pels catorze rams d’olivera que presideixen finestres i balcons al llarg del recorregut com a símbol de les estacions penitencials. La seguirà la processó del Dijous Sant, molt solemne, i que destaque pel seu silenci i que recorre els carrers del Ball i el Carme, passant per la plaça Major.

Unes processons i una devoció que conviuen amb el so dels bombos i dels tambors, tan característics de la Setmana Santa del Baix Aragó i del Matarranya. Divendres al migdia, el nucli històric acull la seua tradicional Rompida de la Hora, i en la qual centenars de persones i confrares es concentren a la plaça major, trencant l’hora com a símbol de la mort de Jesús. Tocs de bombo i redobles de tambor que recorren alguns carrers de la població i que s’escolten fins a ben entrada la tarde del Divendres gràcies als músics més jóvens. Passió, devoció i emoció que emane per la pell. Silenci, energia i estrèpit a parts iguals en una Setmana Santa que no et pots perdre, sigue des de dins o des de fora. Una Setmana Santa on la solemnitat i l’emoció estan assegurades i que té una gran salut.

REDACCIÓ
Mitjans