Logotips d'organismes oficials

El control ambiental i el benestar animal, temes a debat en les Jornades Porcines

El nou Reial Decret sobre benestar, que s'aplicarà d'aquí a dos anys, preveu una reducció de la cabanya ramadera de pràcticament un 15 per cent per explotació

L'expert Enric Marco va ser una de les persones que va participar a les Jornades Porcines. | Foto: R. Lombarte

Si la primera sessió de les Jornades Porcines que va impulsar Arcoiris al llarg del mes d’abril va versar sobre el PRRS, la disenteria i l’impacte econòmic que tenen les malalties per a tota explotació ramadera, el dimecres es va parlar sobre benestar i control ambiental, així com de les noves normatives que pròximament hauran de complir les granges. De fet, l’acte de clausura d’estes jornades que es van celebrar a la Marededéu de la Font de Pena-roja va estar presidit per Enrique Novales, que és director general de Qualitat i Seguretat Alimentària del Govern d’Aragó, el qual va parlar sobre la gestió dels purins i el Reial Decret sobre benestar animal. Este nou reglament, amb la previsió d’entrar en vigor en els pròxims dos anys, implique nous canvis per a les explotacions d’engorde. Entre ells, els metros quadrats disponibles per a cada animal, que passarà de 0,75 a 0,65, de manera que el nou reglament suposarà una reducció aproximada d’un 15% de la cabanya per a cada explotació.

Prèviament, la tècnic Yolanda Parrilla va parlar sobre les normatives que arribaran pròximament des d’Europa en matèria de benestar animal, que porten la intenció de suprimir “totes les gàbies”, no només en el cas de les gorrines, sinó també d’altres explotacions d’animals. Unes normatives que preocupen el sector primari, no només perquè l’adaptació de les explotacions a la nova llei pot ser inassumible per a molts professionals que es veuran obligats a tancar, sinó perquè tal com constaten alguns informes, la supressió de gàbies acabe encarint la producció i consegüentment el preu de la carn.

La jornada de clausura també va portar a Enric Marco, que en esta ocasió va parlar sobre el control ambiental de les explotacions. Al respecte, Marco va apuntar que “la societat demane que reduïm l’ús d’antibiòtics. I per a reduir l’ús d’antibiòtics dins les explotacions hem de controlar molt bé les malalties. Evidentment, igual com ens passe als humans, el sistema immunitari dels animals s’expresse correctament quan les condicions són adequades”. Per tant, el control ambiental de les nostres explotacions és capital. A la vegada, i en un moment on la falta de precipitació i el canvi climàtic estan en boca de tots, “els sistemes de refrigeració seran essencials”. De fet, i segons va afegir Marco, “aquelles explotacions que estan ben equipades tendeixen a gestionar millor els problemes”. Una altra qüestió en la que caldria incidir, i en la qual molts professionals ja estan treballant, és en l’eficiència i en el bon ús de l’aigua.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans