Logotips d'organismes oficials

Baliellas: “L’entrada de la pesta porcina a Espanya generaria una catàstrofe”

Les Jornades Porcines tornen després de 3 anys d'aturada amb una agenda centrada en sanitat i benestar animal

Video Thumbnail
Jornades Porcines Arcoiris a Pena roja
De nou, el Santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja de Tastavins va acollir les Jornades Porcines que impulsa el Grup Arcoiris. Esta trobada d'experts en el sector porcí es va recuperar després de tres anys d'aturada per la pandèmia amb un programa replet de ponències de màxima actualitat

De nou, el Santuari de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja de Tastavins va acollir les Jornades Porcines que impulsa el Grup Arcoiris. Esta trobada d’experts en el sector porcí es va recuperar després de tres anys d’aturada per la pandèmia amb un programa replet de ponències de màxima actualitat sobre malalties, cures i gestió ramadera. La vintena edició de les jornades es va dividir en dos dies, van començar el dimarts 25 d’abril, eixe dia es va centrar en la salut dels animals, i el dimecres estava orientat al benestar animal, l’alimentació i la legislació.

Jordi Baliellas, de GPS Lleida, va ser l’encarregat d’obrir les ponències, amb una interessant xerrada sobre Rosalía i altres soques actuals del Virus de la Síndrome Respiratòria i Reproductiva Porcí (PRRS). Precisament, el problema principal d’esta malaltia és la gran varietat de soques que té. Actualment, el sector està bregant amb algunes variants molt virulentes, com la Rosalia, que genera moltes pèrdues a nivell econòmic i productiu en les granges de porcí. En este sentit, Baliellas explicava que “fa anys que s’està combatent el PRRS aquí, sobretot contra algunes soques que ens han entrat d’altres països europeus a través de les importacions i que són més difícils i complicades de tractar i produïxen perdudes més greus”.

La bioseguretat és un tema que està molt interioritzat en les granges, perquè és l’única manera de fer front a estes malalties. “La base perquè no entre el PRRS o qualsevol altra malaltia, com la disenteria, és la higiene”, confirma l’expert, que detalla que la prevenció és la clau, amb “controls en els vestuaris, neteja i desinfecció de camions, treballar per lots, etc.” Però si, a pesar de les mesures de bioseguretat, entra esta malaltia en una explotació, els ramaders compten amb una vacuna. Per al PRRS existix una vacuna, però l’expert insistix a apostar per la bioseguretat i els mètodes de treball, perquè “la solució contra el PRRS no és única, és un conjunt de mesures i com més n’use el ramader, més probabilitats d’èxit tindrà en l’objectiu de controlar la malaltia”.

La pesta porcina africana és una altra de les malalties que més preocupa el sector. Afortunadament, no ha arribat fins aquí, però alarma la seua expansió, ja que sí que és present en diversos països europeus com Alemanya, Polònia o Itàlia. “L’entrada de la pesta porcina africana a Espanya generaria una catàstrofe, perquè vivim de l’exportació”, assegura Baliellas. El risc que s’introduïsca la pesta és creixent, perquè tenim relacions comercials amb països del nord d’Europa, on sí que hi ha la malaltia. En estos moments, per a esta malaltia no hi ha una vacuna autoritzada, encara que, tal com explica Baliellas, hi ha equips de recerca que estan treballant en això.

A part de les malalties infeccioses, les jornades van abordar temes com l’alimentació de les truges en la maternitat, la desmedicalizació, la gestió de purins i el benestar animal.

M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans