Logotips d'organismes oficials

Este diumenge al Matarranya estan cridades a votar més de 6.000 persones a les eleccions autonòmiques, per a les municipals una mica menys de 5.800

La comarca ha viscut una intensa campanya electoral amb mítings municipals i visites de candidats autonòmics de diferents partits

Video Thumbnail
Al Matarranya votaran 6.000 persones a les autonòmiques, mentre 5.800 ho faran a les municipals.
Al Matarranya, estos dies de campanya han estat moguts. Diversos candidats a les Corts d'Aragó de diferents partits s'han deixat veure pel territori per a explicar el seu programa electoral. Seran unes eleccions particulars, ja que tant Comarca com Diputació Provincial podrien no constituir-se. I és

Al Matarranya, estos dies de campanya han estat moguts. Diversos candidats a les Corts d’Aragó de diferents partits s’han deixat veure pel territori per a explicar el seu programa electoral. Seran unes eleccions particulars, ja que tant Comarca com Diputació Provincial podrien no constituir-se. I és que com que no s’han fet llistes municipals a Mont-roig els seus veïns només votaran a les autonòmiques.

Eslògans, furgonetes, cartells i mítings. Com en tota Espanya, el Matarranya està ple de propaganda electoral. Però esta comarca té una gran particularitat i és que de cara a les eleccions d’este diumenge 28 de maig, 6.012 persones estan cridades per a votar a les eleccions autonòmiques, mentre que per a les municipals només seran 5.787, ja que Mont-roig no celebrarà eleccions per a l’ajuntament per falta de candidatures.

Segons va informar la junta electoral d’Alcanyís, este ajuntament té una pròrroga d’un màxim de sis mesos per a tornar a convocar eleccions. Si en este temps les candidatures continuessen desertes seria una empresa gestora qui governaria el municipi. Esta insòlita situació podria portar conseqüències. I és que tant comarca com diputació podrien no constituir-se i quedar a l’espera, tret que es decidís no comptar amb estos vots. Des de la junta electoral encara no s’han pronunciat sobre este tema.

Pel que fa a les previsions, segons els sondejos, el PP seria el favorit a la comarca i és que els populars són els que més llistes ha presentat per a estos comicis. A més, en esta passada legislatura han governat amb majoria absoluta a Vall-de-roures, Queretes, Calaceit i Beceit, els pobles amb major població del territori. A la capital del Matarranya són 1.603 veïns els anomenats a les urnes. Una gran diferència en comparació amb Torredarques, el poble amb menor població i en què només votaran 63 persones.

Un total de 15 candidatures són les presentades pels populars. Li seguix de prop el PSOE que ha presentat llistes en 12 dels 18 municipis. El PAR compta amb 10 candidatures, mentre que Teruel Existe ha configurat 9 llistes en les seues primeres municipals i Chunta n’ha presentat quatre. A més, i de cara a estos comicis s’han configurat dos agrupacions d’electors, Massalió Viu i Portillenses a la Portellada.

Si analitzem els números, pel que fa a percentatge de gent que no està cridada a votar en funció de la població total, entorn d’un 30% dels veïns de Vall-de-roures, Arenys de Lledó, Pena-roja i Lledó, per este ordre, no assistiran a les urnes per no tenir dret a votar, ja que este és el percentatge de la població menor de 18 anys o persones immigrants.

Els municipis que ja sabem que no repetiran alcaldia, són Fòrnols, Massalió, Torredarques, La Torre del Comte, La Vall del Tormo i Mont-roig, ja que els actuals alcaldes no es tornen a presentar.

Durant estos últims dies de campanya, han passat per diversos pobles de la comarca diferents candidats a les Corts d’Aragó. Tomás Guitarte, que es presenta per Terol Existe, Ana Marín, candidata del Partit Popular i Chema Salvador per Chunta. També s’han deixat veure Alberto Izquierdo candidat del PAR i Mayte Pérez que encapçala les llistes del PSOE. Cap d’ells ha deixat passar l’oportunitat de fer campanya al Matarraña i fer costat a les seues llistes municipals dins del territori. I és que un total de 105 regidors seran els que representaran el Matarranya.

Mitjans