Logotips d'organismes oficials

La participació puge en 20 punts a Fontdespatla i arribe al 90% del cens

A Ràfels i a Queretes també s'han donat uns nivells de participació molt alts a les Municipals. Allí on més ha caigut la participació és a Arenys i Torredarques

Al Matarranya estaven cridades a votar a les municipals una mica menys de 5.800 persones. Foto: Marta Jiménez

Fontdespatla ha estat la població del Matarranya que ha registrat el major nivell de participació en estes Eleccions Municipals 2023. I és que més del 90 per cent dels seus veïns i veïnes que tenen dret a vot van participar en l’elecció de la seua futura alcaldessa. En concret, 212 dels 235 veïns van participar en estes Municipals, dels quals van eixir 139 vots per al PP, 66 per al PAR, 2 vots nuls i 5 en blanc. Uns nivells de participació que han crescut en més de 20 punts si els comparem en les Eleccions de l’any 2019, quan en aquella ocasió van votar un total de 168 veïns, amb un resultat de 106 vots a favor del PAR, 46 vots nuls i 16 vots en blanc. Un nivell de participació que constate la importància d’estes Municipals a Fontdespatla, i que és el poble en major participació d’estes Eleccions al Matarranya. On també apareixen nivells molt alts de participació és a Queretes, on va participar un 85,3% del cens electoral, i a Ràfels, on els nivells de participació s’han disparat estos comicis i van ser del 88,59%.

En línies generals, els nivells de participació han pujat bastant en algunes poblacions. En el cas de Ràfels, com dèiem, si comparem la participació, ha pujat en 9 punts en les últims Municipals. A Massalió també s’ha incrementat de forma significativa. Si l’any 2019 va participar un 70% del cens, el diumenge van anar a votar 305 veïns, els quals representen més del 82% del cens municipal. La participació també ha anat per amunt a Calaceit, La Freixneda, La Portellada, la Torre del Compte, Pena-roja i Valljunquera. Al costat contrari trobem Torredarques sent la població amb menor participació estes Eleccions Municipals 2023. La tria del nou alcalde, Luis Lasmarías, ja venia pactada. Aquí la participació ha caigut en relació al 2019, situant-se en el 58,2% del cens. També va ser molt baixa la participació a Arenys, on s’ha situat en el 66%, mentre que a Fórnols, la participació ha caigut del 87 al 70 per cent en quatre anys. A Beseit, Lledó, la Vall i Vall-de-roures, la participació per estes municipals també ha retrocedit.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans