Logotips d'organismes oficials

Valderrobres Patrimonial arrenca la restauració de la Torre de Valentinet

La Fundació rehabilitarà el torreó y col·locarà a la part superior una singular instal·lació científica

Video Thumbnail
La Fundació Valderrobres Patrimonial arrenca la restauració de la Torre de Valentinet
La Fundació Valderrobres Patrimonial arrenca un nou projecte. Es tracta de la restauració i recuperació de la Torre de Valentinet. Un edifici de la mateixa època que l'església, el castell, el Pont de Pedra i les muralles, és a dir al voltant de l'any 1400. És un dels pocs torreons que es conserven

La Fundació Valderrobres Patrimonial arrenca un nou projecte. Es tracta de la restauració i recuperació de la Torre de Valentinet. Un edifici de la mateixa època que l’església, el castell, el Pont de Pedra i les muralles, és a dir al voltant de l’any 1400. És un dels pocs torreons que es conserven a la localitat i actualment es troba en molt mal estat, està situat a la part final del carrer Codo, el que baixa de la zona del castell i l’església pel costat del calvari.

Segons Manuel Siurana, director de la Fundació, l’actuació que faran es dividix en dos parts. “Primer es restaurarà la torre, que és un edifici que està afonat i després de recuperar-lo i per donar-li un ús, hem pensat per a este és espai la instal·lació d’una càmera obscura”, concreta Siurana, i explica que “consistix en una espècie de periscopi que gira 360 graus i que ix d’una sala tancada hermèticament i fosca. Dins la sala hi haurà una taula redona on es reflectirà l’exterior. Des de la sala tancada es podrà veure, a temps real, tot Vall-de-roures i el seu entorn”. D’instal·lacions d’este tipus no n’hi ha cap en tot l’Aragó ni en les comunitats veïnes de Catalunya o el País Valencià i suposarà un nou atractiu turístic que reunix, a la vegada, història i ciència. Ja que està basat en teories que van desenvolupar grecs i romans i que després, en l’Eat Mitjana i el Renaixement, van reprendre personatges com Leonardo da Vinci per als seus treballs. Les càmeres obscures són l’inici i la base de la fotografia actual.

A més, el propi torreó té valor patrimonial en si mateix, ja que compta amb una llarga vida. Tal com explica el director de la Fundació, “a part de la seua funció defensiva original, va ser presó i posteriorment habitatge. Ha sofert moltes modificacions. A més, va ser incendiat i es va esfondrar per l’interior i es conserven només les parts, que són molt sòlides”. Dins del projecte de restauració també s’inclou l’edifici que està adossat a la torre. Es tracta d’una casa abandonada i en la qual preveuen col·locar l’escala per on s’accedirà a la càmera obscura, situada a la part superior de la torre.

El pressupost total, contant restauració i la instal·lació de la càmera, és de 420.000 euros. I des de la Fundació han treballat el projecte perquè siga productiu i tinga un retorn econòmic. Les previsions són que l’obra estiga per a finals d’any i que es puga inaugurar per a la Setmana Santa de l’any 2024.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans