Logotips d'organismes oficials

La presència femenina recule als ajuntaments i sis consistoris comencen legislatura amb alcaldessa

Fontdespatla, Fórnols i la Torre del Comte, els únics municipis on hi ha més dones que hòmens als consistoris. Dels 105 regidors electes en les últimes municipals, només 29 han segut dones

L'ajuntament de Fontdespatla serà una de les grans excepcions, i 4 dels 7 representants seran dones. Foto: R. Lombarte

La paritat als ajuntaments del Matarranya està molt lluny dels números que mostre el padró municipal. Si l’últim cens ens diu que les dones representen el 48,4 per cent de la població total del territori, la seua presència dins dels consistoris està molt per davall d’este percentatge. De fet, la legislatura s’inicie amb un total de sis alcaldesses a la nostra comarca. A Gloria Blanc, que seguirà com a alcaldessa uns mesos a l’ajuntament de Mont-roig, i a Tere Crivillé (Lledó), Gloria Serrat (La Portellada) i Susana Traver (Valljunquera), que repetiran en el càrrec esta legislatura, se li han afegit ara Rosa Orona (Massalió) i Nerea Caldú (Fontdespatla). El Matarranya ha retrocedit en proporció d’alcaldesses en relació als últims quatre anys, i a inicis de legislatura representaran el 33,6% de les màximes autoritats de la comarca.

En relació a la presència de dones als consistoris, afegir que dels 105 regidors que van ser escollits en estes últimes municipals a la comarca (sense incloure Mont-roig), les dones que han recollit la seua acta de regidora en són només 29. Això es tradueix en un 27% del total de les regidories. A Fontdespatla (4 de 7), la Torre del Comte (3 de 5) i Fórnols (2 de 3) tindrem més regidores que regidors. A les altres poblacions, el número de regidors superarà el de regidores. En el cas de Pena-roja (7 regidors) i Ràfels (5 regidors) no hi haurà representació femenina a l’ajuntament en este inici de legislatura. Abans de les Eleccions Municipals 2023, hi havia un total de 19 candidatures encapçalades per dones al Matarranya. De totes elles, un total de 13 han entrat als seus corresponents consistoris.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans