Logotips d'organismes oficials

Beseit continue aïllat per carretera a causa d’una solsida de roques al túnel

Els fets es van produir ahir de matí, enmig del temporal d'aigua. Les màquines de la Diputació treballen per a reobrir la via principal d'accés a la població. Com a alternativa, es recomane anar per Pena

El temporal d’aigua que ha sacsejat estos dies el Matarranya ha tingut efectes visibles. Han eixit fonts i barrancs, s’han recuperat els cabals d’uns rius castigats per la sequera, s’han anegat bancals de cultiu i s’han produït desperfectes importants a la xarxa viària. En esta ocasió, la població més damnificada ha estat Beseit. De fet, el poble continue incomunicat per carretera a causa de la solsida de roques que es va produir al túnel del Pont Nou, provocant el tall de la A-2412. Els fets es van produir ahir sobre les 11 del matí, i van ser dos treballadors del sector de l’hostaleria de Beseit que es desplaçaven al seu lloc de faena els encarregats d’avisar a Emergències del que havia passat. Agents de la Guàrdia Civil regulaven la circulació des de les dos boques del túnel, tallant el pas i obligar a fer volta, tant a aquells cotxes procedents de Vall-de-roures que volien entrar a Beseit, com a aquells veïns o visitants de Beseit que volien eixir del poble.

Com a principal via alternativa per a entrar i eixir de Beseit, es recomane utilitzar la pista del Pantano de Pena, que tot i que fa més volta, en bastants trams està asfaltada. Tot i això, es recomane circular amb precaució perquè la pista és bastant estreta. Des del moment que es va produir la solsida al túnel de Beseit, el consistori es va posar en contacte amb les administracions superiors per a buscar una solució. De fet, ahir per la tarde van començar els treballs per reobrir el túnel i desenrunar tota la roca que va caure en la boca nord, que van a càrrec de la Diputació Provincial. El mateix president de la institució, Joaquín Juste, va estar ahir mateix per Beseit, acompanyat de Francisco Narro, el diputat del Servei de Vies i Obres, així com per Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures. Des de Beseit explicaven també que la solsida del túnel ha anat acompanyada de talls en la línia telefònica. Ahir de matí es van produir precipitacions importants (sense ser excepcionals) al sud del Matarranya.

En este temporal, portem acumulats uns 120 litros de precipitació en aquells punts on més aigua ha caigut. La mitjana al Port ha estat d’uns 80 litros, que són els que s’han acumulat en punts com la Puntassa. Conforme et vas allunyant dels Ports, la precipitació ha anat a la baixa. Pel que fa a altres incidències viàries, ahir també es van registrar despreniments a la carretera TE-V-3303 que enllace Lledó i Queretes, així com talls parcials en la via que comunique La Freixneda i La Portellada, però que es van netejar ràpidament. Gràcies a la col·locació de malla que entre finals de 2022 i primers de 2023 es va posar a la A-1414, al tram de les Crestes entre Fontdespatla i Vall-de-roures, per primera vegada en molt de temps eixa carretera no ha patit despreniments. Pel que fa als rius, el Matarranya baixava ahir de matí bastant fort i tèrbol per la capital comarcal. També ha eixit amb bastant força l’Algars, i no tant el Tastavins.

 

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans