Logotips d'organismes oficials

El CIT plasme a través d’un vídeo el camí recorregut per les 10 comarques de la província

El Centre d'Innovació Territorial destaque el caràcter col·laboratiu i els projectes en comú que ha impulsat, des de fa anys, el Matarranya

L'equip del CIT va passar per diferents projectes de la comarca. Foto: I. Aparicio

‘Abrir los ojos y mirar de nuevo’. Així és com comence el vídeo de la campanya ‘Somos CIT de Teruel’, i que resumeix la travessia per carretera que la iniciativa pionera al territori va iniciar el passat 24 de novembre, recorrent durant sis intensos dies les 10 comarques de la província, entrevistant a més de 44 agents per a fer fort el teixit socioeconòmic del medi rural. L’associació CIT (Centre d’Innovació Territorial) de la província, iniciativa del MITECO i fruit d’un conveni amb la Diputació Provincial, ha iniciat un moviment anomenat ‘Somos CIT de Teruel’ amb el qual es vol convidar a entitats col·laboradores i persones que vulguen formar part d’este fil vertebrador que connecte històries d’emprenedoria i projectes innovadors a les diferents poblacions de la província.

María Lázaro és la responsable de comunicació de l’equip promotor, i va concretar que este vídeo resum ha servit per a «explicar què és el CIT i també visibilitzar tots els agents que estan enfortint el teixit social i econòmic dels nostres pobles». Lázaro va reconèixer que cada comarca té les seues particularitats, si bé «hi ha aspectes en comú» entre elles. Per exemple, i si ens fixem en el Matarranya, «ens va cridar l’atenció i ens va inspirar esta col·laboració entre tots els municipis, este amor amb què feu les coses que cal admirar, i que en altres zones potser no estem tan acostumats a veure». Alhora, «totes les comarques que conformen esta província tenen aspectes en comú», com serien «preocupacions com el repte residencial en el món rural o el transport públic».

Una de les particularitats d’este projecte passe per «establir sinergies entre les diferents associacions, agents i empreses i d’alguna forma replicar també aspectes que s’estan impulsant en alguns territoris i que es podrien implementar a altres comarques». De fet, i segons va apuntar María Lázaro, en este viatge pioner que «volem replicar amb més temps» ja s’han detectat possibles col·laboracions. Per exemple, «a Alcorisa vam conèixer un jove emprenedor amb una empresa de drons per al sector agrícola. I alhora, a Torralba de los Sisones vam conèixer el projecte ‘Entre cabritos‘, al qual li vindria fenomenal disposar d’estos drons per al seu negoci». El CIT de Terol busque precisament això: la col·laboració i els nexes d’unió entre emprenedors del medi rural.

El medi rural com a oportunitat
Des del CIT, María Lázaro va dir que «innovar és un concepte molt subjectiu. Però innovar podria ser senzillament el que el Matarranya ja està fent, i que és veure el medi rural des de l’oportunitat. Canviar la narrativa, tindre un altre discurs, allunyar-nos d’este missatge fatalista i començar a veure el medi rural com un espai d’oportunitats on es pot connectar, on es pot emprendre i ajudar els negocis que ja existeixen». És a dir, «innovar és apostar pel medi rural i creure-hi». Al mateix temps, l’associació CIT de Teruel es va reunir el passat 12 de desembre a Oliete amb el secretari general per al Repte Demogràfic, Francesc Boya, de la mà de la vicepresidenta de la Diputació, Beatriz Martín, així com de l’equip tècnic de Desenvolupament Territorial.

Esta trobada va tindre com a objectiu conèixer la posada en marxa i constitució del CIT com a associació i el model del qual és pioner i referent a la xarxa nacional de CITs. L’equip promotor de apadrinaunolivo.org, que és l’entitat pont encarregada d’impulsar el Centre d’Innovació Territorial de Terol durant el 2023 juntament amb la Diputació Provincial, va explicar els avenços duts a terme. Al llarg d’este exercici s’ha impulsat el procés de creació i naixement de l’associació, la gestió de l’equip CIT des del departament de recursos humans, el desenvolupament d’un marc metodològic d’actuació que té com a eixos principals la detecció de projectes i la connexió de l’ecosistema local, així com la posada en marxa d’un pla de comunicació estratègic i el llançament de la web oficial del CIT de Teruel.

Aquí pots consultar el vídeo resum:

Video Thumbnail

Somos CIT de Teruel

'Abrir los ojos y mirar de nuevo'. Així és com comence el vídeo de la campanya 'Somos CIT de Teruel', i que resumeix la travessia per carretera que la iniciativa pionera al territori va iniciar el passat 24 de novembre, recorrent durant sis intensos dies les 10 comarques de la província, entrevistan

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans