Logotips d'organismes oficials

Les Corts constitueixen una comissió que investigarà el desplegament de les renovables a Aragó

La comissió d'investigació estarà coordinada pel popular Fernando Ledesma. Escepticisme entre 'Gent del Matarranya', que demanen una ordenació dels projectes energètics

Imatge de Fernando Ledesma, en el debat de novembre sobre la creació d'una comissió al voltant de les renovables. Foto: Cortes de Aragón

Les Corts d’Aragó han constituït una Comissió d’Investigació que s’encarregarà de determinar si el gran desplegament d’energies renovables que està patint el territori s’ha ajustat en tot moment a la legalitat vigent. L’organisme de treball en qüestió s’ha aprovat a les Corts a proposta de l’acord entre PP i Vox, i totes les formacions polítiques excepte el PSOE, que es va abstindre, hi han votat a favor. Una Comissió d’Investigació que estarà coordinada per Fernando Ledesma, portaveu del PP a la cambra i únic candidat a presidir este organisme, el qual va avançar que d’aquí a sis mesos tindran enllestides una sèrie de conclusions. L’objectiu d’esta comissió passe per resoldre què ha passat a l’Aragó respecte a les energies renovables, després que plataformes, ajuntaments afectats i moviments veïnals hagen denunciat irregularitats en alguns procediments. Una comissió que, si bé a efectes pràctics pot tindre molt poc recorregut, serà significativa pels testimonis que puguen ser cridats i les explicacions que puguen donar els responsables públics de la passada legislatura.

De fet, i segons ha pogut contrastar este mitjà, de la Comissió d’Investigació poden sorgir grans titulars i algunes formacions l’aprofitaran per a marcar posicions en la qüestió energètica. Per un costat està Teruel Existe, que porte l’ordenació del territori i la defensa d’una transició energètica justa com a bandera. També li interesse a Vox, en la seua estratègia de desprestigi constant als socialistes. Des de l’organisme van destacar que les reunions de la Comissió d’Investigació estan programades per a aquells divendres que no hi haja sessions plenàries. No estaran obertes al públic en general, sinó limitades als mitjans de comunicació. De fet, la comissió caminarà amb alguns límits de transparència, entenent que sol seran públiques una part de les intervencions. La primera sessió està prevista per al dia 9 de febrer i s’ha obert el termini perquè les formacions polítiques presenten les peticions de compareixença a la comissió en curs, com també el temps per a registrar les sol·licituds d’informació que s’hauran de cursar a les administracions implicades.

Des de l’associació Gent del Matarranya, un dels portaveus, Juanjo Pérez, es va mostrar una mica escèptic sobre la Comissió d’Investigació, i va apuntar que «no tenim clar si està comissió anirà en la direcció que voldríem o acabarà com la majoria de comissions d’investigació». De fet, Pérez va entendre que «els hi tenim molt poca fe, a les comissions d’investigació. El seu objectiu és traure conclusions i responsabilitats polítiques, però entre bombers no es calciguen la manguera». És per això que des de ‘Gent del Matarranya’ van considerar que «no necessitem una comissió d’investigació, sinó que el que demanem és una ordenació estratègica del sector renovable de l’Aragó», cosa que «no s’està donant», així com «una defensa clara del territori per part de l’administració pública». Ledesma, president de l’organisme, va recordar el passat 17 de gener que les conclusions de la comissió no seran vinculants, tot i que si en la investigació aparegueren indicis de delicte estes es traslladarien a la Fiscalia.

La Directriu del Paisatge
El passat 21 de març de 2023, el Govern d’Aragó va aprovar un reial decret sobre energies renovables que en la disposició addicional tercera, centrada en planificació i zonificació, feia menció a la redacció del Pla Energètic d’Aragó 2024-2030, així com a la redacció d’una Directriu del Paisatge per a Aragó. De fet, i des de CHA inclús van reclamar una moratòria de 12 mesos per a aquelles instal·lacions de més de 20 MW de potència fins que no estigués definit el Pla Energètic en qüestió, i que segons marque este reial decret hauria d’estar elaborat precisament en un any. La realitat és que han passat més de 10 mesos des de l’aprovació d’aquell decret, s’ha produït un canvi de govern, i per ara no se sap res ni de la Directriu del Paisatge ni del Pla Energètic d’Aragó. En matèria de protecció i de regulació de recursos energètics, el quadripartit de la passada legislatura, liderat pel PSOE i amb una conselleria d’Indústria encapçalada pel PAR, no va fer els deures. Per ara, tot i les promeses de l’actual govern de coalició format per PP, Vox i PAR, tampoc s’ha avançat gens.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans