Logotips d'organismes oficials

El coworking, un model que ha vingut per quedar-se

Ràfels compta amb un espai de cotreball ubicat a la biblioteca i la Comarca del Matarranya oferix una sala de coworking des del 2020

La zona de cotreball de Ràfels es troba a l'espai de la biblioteca, que actualment està tancada. Foto: M. Jiménez

Els coworking són espais compartits on professionals que teletreballen poden desenvolupar la seua activitat. Estes zones es van fer molt populars arran de la pandèmia, quan es va promocionar el treball a distància per motius sanitaris. Els avenços tecnològics que s’han donat en els darrers anys també han propiciat el treball en remot, és a dir, fora de les tradicionals oficines. Així, amb l’espenta que es va produir durant la pandèmia i la implantació de la tecnologia és un model laboral que, a poc a poc, s’ha fet el seu lloc. I és que, a més, posar en marxa un espai d’estes característiques cal poc, una sala adequada, mobiliari d’oficina i, el més important, una bona connexió a internet. L’arribada de la banda ampla als pobles en els darrers anys ha permès poder oferir esta possibilitat de deslocalitzar els llocs de treball i traslladar-los al món rural.

De fet, diversos pobles i institucions van apostar per oferir este tipus d’espais. Per exemple, la Comarca del Matarranya compta des del 2020 amb una sala perquè els emprenedors puguen fer reunions o treballar de manera interconnectada. Este espai de cotreball va tindre una gran demanda en obrir-se; actualment continua actiu i usant-se, tot que amb menys afluència com en l’inici. És un servei gratuït i per a utilitzar-lo tan sols cal reservar l’espai, que consta d’una sala de reunions moblada, una gran pantalla de TV i connexió a internet.

Ràfels, fa un parell d’anys, també va posar en marxa un espai coworking, que és compartit amb la biblioteca, al mateix edifici de l’ajuntament. Tal com explica Cristian Verge, regidor municipal, “l’espai es va crear després de la pandèmia, el 2022, i per demanda de la gent”. Des del consistori ho van veure una oportunitat perquè “la gent s’afincara a Ràfels i pogués treballar”. I la veritat és que “ha estat tot un èxit”, confirma el regidor, de fet, “hi ha una persona que ve fixe una setmana o dos al mes”. I durant els caps de setmana, ponts i a l’estiu, els tres llocs de treball de què disposen es queden curts. Verge destaca que la gent valora molt este espai, perquè “teletreballar des de casa no és el mateix, perquè tenen més distraccions i, en canvi, aquí és com vindre a l’oficina i els crea una rutina laboral”. Els usuaris només han de sol·licitar el servei i se’ls facilita una clau que els permet disposar de l’espai lliure i gratuïtament.

Una biblioteca sense bibliotecari
A Ràfels, l’espai de coworking està ubicat a la mateixa sala que biblioteca municipal. Una biblioteca que actualment es troba fora de servei. Fa uns dos anys un grup de voluntaris va voler revitalitzar-la i la van ficar a punt. Segons explica Cristian Verge, “abans semblava un magatzem de llibres i gràcies al treball de diversos voluntaris que van ordenar els llibres i van endreçar l’espai, la vam poder tornar a obrir”. Però el servei en marxa, del qual se n’encarregaven estos mateixos voluntaris, tan sols va durar un any.

Ara, la biblioteca es troba tancada, però des de l’ajuntament els agradaria reactivar de nou l’espai. “Intentarem tornar-la a obrir almenys un dia a la setmana”, explica Verge, però el gran impediment és la falta de pressupost. “No podem contractar un bibliotecari, som un poble menut i, clar, els diners que tenim son justos“. Des del consistori esperen que un nou grup de persones s’animen a reobrir-la, ja que “és un servei que no dona molta faena, sols s’ha de tindre un registre dels llibres que es presten i retornen i dels usuaris”. Des del consistori els sap greu que ara que tenen la biblioteca condicionada no puguen obrir-la, perquè “és un espai que permet acostar la cultura a la gent del poble”. A més, el regidor recorde que quan va estar oberta l’usaven molt els xiquets, “eren els que més llibres s’emportaven i consultaven, i, fins i tot, es feia alguna activitat d’animació a la lectura en ells”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans