Logotips d'organismes oficials

Fondespatla realitza un avantprojecte per a crear una ecohousing

El projecte consistix en la fundació d'una cooperativa ecosocial d'habitatges com a alternativa al model residencial tradicional

Recreació digital del projecte de cases comunitaries de Fondespatla. Foto: NDM

El concepte ecohousing fa referència a un grup de persones que s’unixen sota una cooperativa per a crear un projecte de residències en el qual viure en comunitat i de forma autogestionada. La idea és que són els socis d’esta cooperativa els que dissenyen els espais amb zones compartides, com poden ser les zones verdes o la cuina i els habitatges privats. Esta és la proposta plantejada per l’ajuntament de Fondespatla, un concepte que s’arrossega des de l’anterior legislatura, però que ja compta amb un avantprojecte. La coordinadora del projecte és Manuela Muntean i explica que el ecohousing “s’entén com una cooperativa ecosocial d’habitatges, una alternativa al model residencial tradicional.”

Una vegada acabat l’avantprojecte “volem veure que sortida té, quina acceptació i quin interès té per la gent”, perquè són “els cooperativistes els que aporten un capital social al principi” per a poder dur a terme la construcció. Però, a més, “l’ajuntament sí que està a favor de continuar endavant i de buscar algun tipus de subvenció del ministeri per a poder costejar-la”, comenta Muntean. De moment, l’avantprojecte del ecohousing a Fondespatla es va finançar, gràcies a la subvenció per a la Innovació territorial i la reactivació de l’activitat socioeconòmica i la lluita contra la despoblació, de l’any 2022. Una ajuda del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Parlem d’una construcció que disposaria de 15 unitats habitables, a més de les zones comunes (cuina, menjador, horts, bugaderia, etc.). Estos habitatges estan dividits en 4 tipologies i són els cooperativistes i els futurs residents els que a l’hora de crear la ecohousing poden triar entre les quatre opcions. La tipologia 1 és de 24 m² i consta d’una habitació amb un llit, sofà, i un bany petit. La tipologia 2 són 53 m² i disposa de dos habitacions, el saló i bany. La 3 són 40m² i té saló-cuina-menjador, un distribuïdor i una habitació. Mentre que la tipologia 4 és de 49m² i es compon de saló-cuina-menjador, dos habitacions, un distribuïdor, un bany i un petit porxo exterior.

Els habitatges, en pertànyer a la cooperativa, estarien subjectes a un règim de dret d’ús, un model d’accés que està “entre la compra i el lloguer, perquè està al marge del mercat especulatiu”, afirma la coordinadora. Este és “un model intermedi”, explica, “en el qual es pot gaudir de l’habitatge durant un temps indefinit, participar en la presa de decisions sobre el seu disseny i posterior vida, però sense arribar a adquirir-la en propietat, perquè estes cooperatives són les propietàries de l’immoble durant la vida d’este, i cedixen este dret dels habitatges a les persones cooperativistes per un temps indefinit”. Muntean afirma que “el dret d’ús pot ser transmès i heretat, llavors, el cooperativista adquirix l’habitatge mitjançant una quota inicial, la qual pot recuperar en abandonar l’habitatge i, a més, ve amb una quota mensual equivalent a un lloguer”, però assegura a més que “la despesa no seria tan gran com el d’una compra o un lloguer“.

Unes cases sostenibles
Un altre dels aspectes importants d’este projecte és l’autogestió energètica. Muntean respon dient que “a l’hora de la construcció s’estudiarien les pèrdues de la calor i el fred, tindrien unes mesures d’aïllament i estanquitat, a més, que es tindria en consideració l’orientació dels habitatges, per tal que el sol serveixi de calefacció a l’hivern i evitar la seua penetració a les cases a l’estiu”. Quant als materials per a esta construcció, plantegen utilitzar materials ecològics per a aconseguir així, menor impacte. Una altra de les mesures que es prendrien és la reutilització de l’aigua, recollirien l’aigua de pluja per al reg, a més de “la instal·lació d’un doble circuit de canonades per a reutilitzar les aigües grises en les cisternes i usar-la per als horts”. Finalment, per a la producció d’energies renovables, disposarien de panells fotovoltaics.

En la legislatura anterior ja es va realitzar un estudi de regeneració urbana al voltant del terme municipal de Fondespatla, en el qual es van trobar diverses zones degradades. “Vam decidir, amb l’arquitecte que ens va fer l’avantprojecte, analitzar quin seria el terreny ideal per a reconstruir esta zona, donar una rentada de cara al poble, així com estudiar la manera d’utilitzar el sol a favor nostre”. No obstant això, l’avantprojecte no està ideat per a un terreny en concret, la qual cosa implica que si “el projecte seguix endavant, es podria modificar totalment la parcel·la en la qual està situada”, aclareix Muntean.

La coordinadora del projecte afirma que és “una hipòtesi“, perquè abans que comence la construcció ha de crear-se la cooperativa. En estos moments, “estem mirant a veure quina acceptació té, per a buscar socis, crear la cooperativa i, a partir d’aquí, fer un projecte”. I és que, este projecte com a “iniciativa de l’ajuntament no es pot fer”. De manera general, els cohousing es generen a l’inrevés, primer s’ajunten un grup de persones i “són elles el motor”. En este cas, l’ajuntament ha proposat la idea, però “hauríem de buscar un motor a part de l’ajuntament”. Tot això fa que actualment no compten amb dates previstes per a la realització del projecte, això si, Muntean afirma que “ha estat tota una sorpresa que tingue tanta acceptació i que hi hagi tant d’interès per esta nova idea”.

ISABEL APARICIO
Mitjans