Logotips d'organismes oficials

20 bodegues, 90 firaires i multitud de propostes ompliran Queretes el 23 i el 24 de març

El poble comença la Setmana Santa amb dos potents propostes: la Fira del Vi i el Mercat Medieval

Durant tot el cap de setmana, pels carrers del poble hi haurà música, espectacles i animacions. Foto: M. Jiménez

Un any més, Queretes retrocedirà diversos segles enrere per a recrear l’època medieval. Els balcons lluiran amb els escuts propis de la família de la casa. I és que a poc a poc, els veïns del poble s’han anat elaborant la seua banderola amb l’heràldica del seu cognom i són molts els que la llueixen durant el Mercat Medieval. També, cada vegada més, les seues gents s’animen a portar vestits que recreen la vestimenta antiga. A més, els carrers principals del barri antic s’omplin de parades a tall de mercat. Tal com explica Mireia Churio, regidora de cultura de l’ajuntament i membre de la comissió del Mercat Medieval de Queretes, “enguany participen més de 85 firaires, vinguts de tot arreu d’Espanya”. No faltaran parades d’alimentació, artesania i venda ambulant, així com espais dedicats a oficis antics i fins i tot una zona infantil de jocs. “Hi haurà un taller de tir amb arc i demostracions sobre diferents oficis com el de picapedrer, ferrer o forner“, afegix Churio. Totes les activitats es desenvoluparan durant el cap de setmana del 23 i 24 de març, quan el casc de la vila de Queretes es transformarà en un autèntic mercat medieval.

Tot començarà el dissabte al matí amb la inauguració, que sempre va acompanyada d’un espectacle per a tots els públics, que enguany anirà a càrrec de Grehiza amb l’actuació ‘Benvinguts a Queretes’. I al llarg de tot el cap de setmana s’aniran reproduint les animacions teatrals i musicals que ambientaran els carrers i divertiran al nombrós públic que s’espera per a la cita. ‘El Salto’, ‘Despierta’ o ‘Juglareando’ seran alguns dels espectacles que es podran veure el dissabte, així com la proposta itinerant ‘Noches de Luna’.

L’any passat van començar amb les recreacions històriques i vist l’èxit que va aconseguir, enguany han decidit repetir-ho. La idea va sorgir de l’associació el Medievo de Queretes a partir de la restauració d’un sarcòfag medieval, que es va localitzar a la Font dels Aixetes. Així, el diumenge al migdia es recrearà l’Enterrament de l’Inquisidor de Queretes, Cristóbal García Medina, un fet històric que està documentat i que ens trasllada fins a l’any 1587. La recreació consistirà en la sortida del seguici, format per actors voluntaris del poble i acompanyat de la coral del poble, que anirà fins a la plaça de la Señoría (Plaça del Carmen), i ens explicarà com eren els actes funeraris de l’edat mitjana. D’esta proposta, la regidora destaca que “està molt ben documentat tot, gràcies a la gran afició per la història que hi ha al poble”.

Per al diumenge hi ha també preparades diferents animacions i espectacles com a ‘Pollo y Patatas ¿o prefieres JAMÓN?’, ‘Medievo Mágico’, ‘Guerreras y Guerreras’ i ‘De la taberna al circo’. Una altra de les activitats que impulsa l’associació, al llarg del cap de setmana, és el sopar medieval i que tindrà lloc la nit del dissabte a l’entorn del pavelló. Després del sopar popular hi haurà discoteca mòbil, amb música i ball fins que el cos aguante.

Tot això sumat a la Fira del Vi és una proposta de deu. En el pavelló es concentrarà tot el relacionat amb el vi, amb unes 20 bodegues confirmades. I cal destacar, el dissabte al migdia, quan es farà el lliurament dels premis als millors vins i el nomenament de l’ambaixador 2024, que enguany serà Carlos Boné, senador i alcalde de Vall-de-roures. Des de l’organització asseguren que “la Fira del Vi i el Mercat Medieval es complementen molt bé, i esta combinació és la que fa que tingui l’èxit que té”.

Un cap de setmana bé complet en el qual es bolca tot el poble. I és que cada veí té el seu lloc en esta festa. En ella participen les diferents associacions del poble, com l’Escola de Música, la gent jove o les amas de casa. “Tots formen part de la fira i tots posen el seu granet de sorra”, confirma la regidora de l’ajuntament, Mireia Churio.

Programa d’actes:
DISSABTE 23/03/2024
XXIII FIRA DEL VI
11.45 h. Recepció d’Autoritats en la Plaça Pascual Buendía.
12.00 h. Inauguració de la Fira i el Mercat en el Portal de Vall-de-roures.
13.00 h. Acte d’obertura de la Fira del Vi amb lliurament de premis als millors vins i nomenament de l’Ambaixador.
XVIII MERCAT MEDIEVAL
11.00 h. Ronda Artistes de l’edat mitjana
12.00 h. Pregó ‘Benvinguts a Queretes‘ a càrrec de GREHIZA, i inici del mercat.
13.00 h. Cercaviles Interactiu ‘El Salto’.
17.30 h. Cercaviles ‘Despierta‘.
19.00 h. Cercavila interactiu ‘Juglareando‘.
20.30 h. Espectacle Itinerant ‘Noches de Luna‘.
22.00 h. Sopar popular en el Pavelló Poliesportiu i a continuació discomóvil. (inscripcions per al sopar en els forns de la localitat, abans del 20 de març).

DIUMENGE 24/03/2024
XXIII FIRA DEL VI
11.00 h. Reobertura de la Fira del Vi.
20:0 h. Clausura de la XXIII Fira del Vi.
L’horari d’obertura del recinte firal és d’11.00 a 14.00 h. i de 17.00 a 20.00 h.
Durant el cap de setmana els visitants a la fira podran gaudir dels millors vins d’I.G.P. Baix Aragó, D.O Terra Alta i altres vins aragonesos.
XVIII MERCAT MEDIEVAL
11.00 h. Reobertura del Mercat Medieval amb ambientació musical ‘El sol naciente‘.
12.00 h. a 13.00 h. El matí de les nenes i els nens.
De 12.00 h. a 12.30 h. Animació ‘Guerreras i Guerreras‘.
De 12.30 h a 13.30 h. Espai amb jocs de l’edat mitjana.
13.00 h. Recreació de l’Enterrament de l’Inquisidor Cristóbal García Medina amb actuació de la coral de Queretes, en la plaça de la Señoría, actual plaça del Carmen.
14.00 h. Espectacle Itinerant ‘Pollo y Patatas ¿o prefieres JAMÓN?’.
De 17.00 h. Cercaviles ‘Medievo Mágico‘.
18.00 h. Ambientació musical
18.30 h. Espectacle ‘De la taberna al circo‘.
19.00 h. Clausura del XVII Mercat Medieval amb espectacle de comiat dels visitants i mercaders.
Dissabte i diumenge de 17.00 h a 19.00 h. Taller de tir amb arc, al parc del carrer Francisco Turull, a càrrec dels “Arqueros del Matarraña“.

Organitza: Aj. de Queretes i Assoc. Cultural el Medievo.

 

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans