Logotips d'organismes oficials

“La Fira del Vi i el Mercat Medieval, agermanats en un cap de setmana molt familiar”

Este cap de setmana arrenca el cicle de Fires del Matarranya, i ho fa per la porta gran, amb la Fira del Vi i el Mercat Medieval de Queretes

Fernando Camps, alcalde de Queretes, al Mercat Medieval de la localitat. Foto:NDM

La Fira del Vi i el Mercat Medieval de Queretes son dos propostes que mariden a la perfecció i que atreuen cada any a més visitants, tant de la nostra comarca com de territoris veïns. Parlem amb Fernando Camps, alcalde de Queretes, qui reconeix que este cap de setmana és un dels més intensos que es viuen al poble al llarg de l’any.

Com preveu esta nova edició de la Fira del Vi i el Mercat Medieval de la localitat?, Està tot a punt a Queretes?
Hem treballat molt, com cada any. I la sensació és que s’està fent una molt bona faena. Ja tenim coberts els dos espais. Per a enguany hi haurà uns 90 estands de firaires dins del nucli antic i sobre 20 bodegues en la fira. Tindrem una àmplia oferta, tant en el sector de l’artesania com en el del vi i la gastronomia. A més, enguany també hi haurà representació de diversos hotels que vindran aquí a presentar el seu projecte.

La Fira del Vi cada any té més empenta. Els premis als millors vins són un impuls més per a pujar el nivell?
Sí, com cada any, tindrem quatre enòlegs, dos de la Terra Alta i dos més del Baix Aragó. Tastaran els vins el divendres i els vins guanyadors es presentaran durant la inauguració de la fira, el dissabte. Valoraran diferents categories i nomenaran els premis de la Indicació Geogràfica Protegida IGP Baix Aragó i els premis al millor vi de la Fira. Amb la Fira i estos premis impulsem la IGP, i això ara és més important que mai, ja que els cellerers estan treballant per a aconseguir la Denominació d’Origen.

I els assistents a la Fira podran tastar tots els vins que es presenten en esta edició?
La dinàmica serà més o menys com sempre. La gent podrà adquirir uns tiquets que canviarà pels diferents vins que hagen portat les bodegues. Enguany, hem ajustat una mica els preus, tant dels tiquets, que seran 10 euros per 6 consumicions, com en el tant per cent que reben els cellers per copa. La idea és que no surten perdent, i agrair-los així la seua assistència i col·laboració.

Parlem ara del Mercat Medieval, el complement perfecte per a la Fira del Vi. Ho tenen tot a punt per a viatjar en el temps i convertir Queretes en una vila feudal?
La veritat és que són dos fires que agermanen molt bé l’una amb l’altra. El poble de Queretes queda molt bonic tot engalanat i amb tots els tallers que venen pel Mercat Medieval. Tindrem els artesans de sempre i altres nous. Cada any hem de triar perquè són molts els que volen vindre. A més dels artesans i els diferents estands típics de les fires, hi haurà tallers per a xiquets, que sempre agraden molt, i espectacles durant tot el cap de setmana pels carrers de la localitat.

Sembla que serà tota una festa, veritat?
La gent que ve disfruta molt. Hi ha propostes per a tots, famílies, xiquets i per a joves. Durant els dos dies del cap de setmana hi ha activitats molt variades i es converteix en una festa molt atractiva per a tothom. I un reclam per a tota mena de turisme.

Se celebrarà el 23 i 24 de març, a les portes de la Setmana Santa. Són bones estes dates?
Són dies en què hi ha molta gent per la comarca. Veïns que viuen fora i que omplin el poble. I molta gent que ve de Catalunya, perquè té festa i els xiquets ja no tenen escola. A més, els veïns de les poblacions de voltant sempre acudixen, fins i tot de les comarques que ens envolten, com la Terra Alta, Baix Aragó o els Ports de Morella, que també responen molt bé i no falten a la cita. Nosaltres estem encantats i continuarem treballant perquè continue així.

La Fira del Vi i el Mercat Medieval són una recepta que funciona, però no deixeu d’innovar. L’any passat vau apostar per les recreacions històriques. Es repetirà este tipus d’activitat?
Vam fer la recreació d’un enterrament medieval d’un inquisidor i va ser tot un èxit. Així que enguany ho tornarem a fer i ho millorarem. Fa setmanes que l’associació el Medievo va començar amb les reunions, els assajos i a treballar en esta proposta.

Un esdeveniment d’estes característiques implica molta faena i també la col·laboració de tot el poble, no?
Tots estan treballant molt i és per a donar-los l’enhorabona. Gràcies a totes les associacions implicades es pot mantindre tot això. La principal és l’associació medieval que fa un treball excel·lent, però són totes les del poble: la gent jove, la comissió de festes… totes posen el seu granet de sorra perquè surti un cap de setmana complet amb la Fira del Vi i el Mercat Medieval. Són diversos espais i moltes activitats, i per a organitzar tot això es necessita a molta gent col·laborant.

Finalment, tot este treball donarà un resultat i es podrà gaudir durant tot este cap de setmana.
Evidentment, les dos fires es donen suport mútuament i és un cap de setmana molt familiar. Tant per a la gent que li agraden els vins, que podrà degustar les últimes propostes que han fet els cellers; com per a les famílies, que disfrutaran amb les criatures pel poble, ja que podran veure actuacions, demostracions i anar a parcs infantils. Hi ha propostes per a tots. Està pensat perquè tota la família puga passar un dia molt agradable i complet al poble de Queretes.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans