Logotips d'organismes oficials

Dos olis del Matarranya, entre els tres millors en l’últim concurs que ha impulsat la denominació

L'associació 'Apadrina un Olivo' d'Oliete s'emporte el premi al millor oli, mentre que la cooperativa 'Aceites del Matarraña' de Calaceit és segon i 'Fernando Alcober e Hijos' de la Vall acabe tercer

Fernando Alcober e Hijos, Apadrina un Olivo i Aceites del Matarraña, recollint els premis d'este certamen de la DOP. Foto: NDM

L’associació Apadrina un Olivo d’Oliete es va endur el premi al millor oli d’oliva del Baix Aragó 2024 en la gala que es va viure al Parador d’Alcanyís la tarde del passat 12 de març. Una cerimònia en la qual els olis que s’elaboren al Matarranya també van donar molt que parlar. I és que el segon premi va recaure en la cooperativa de Aceites del Matarraña de Calaceit, i el tercer millor oli de la temporada ha segut per a Fernando Alcober e Hijos de la Vall del Tormo. En total, en esta edició s’han presentat un total de 17 mostres d’oli d’oliva que va degustar i puntuar el panell de tast d’Aragó. Tots els participants van obtindre un diploma acreditatiu, i l’edició d’este 2024 va començar amb un reconeixement especial al moviment Slow Food Zaragoza per apostar per un producte tan nostrat com l’oli d’oliva verge extra. La presidenta de l’entitat, Amparo Llamazares, va ser l’encarregada de replegar esta distinció. Prèviament, Miguel Ángel Estevan, l’alcalde d’Alcanyís, es va encarregar de donar la benvinguda a tots els assistents.

Alfredo Caldú és veí de Massalió i president del consell regulador de la denominació ‘Aceite del Bajo Aragón’, i va concretar que “ja fa uns anys que fem esta entrega de distincions a Alcanyís, capital del Baix Aragó, on tenim també la seu del consell”. El panell de tast, que “està reconegut pel Ministeri i homologat pel consell oleícola internacional, és un panell que tenim aquí i un primera divisió a tots els nivells”, qui s’encarregue de valorar les diferents mostres que es presenten al concurs. Un certamen que, de manera progressiva, “ha anat augmentant la participació”, arribant en esta última edició als 17 candidats. De fet, i exceptuant la collita de 2022, “quan vam patir un problema de collita molt gran i va ser difícil fer olis, anem a l’alça”. Alfredo Caldú va explicar també que “cada any i cada campanya és un món. Darrere d’una collita roïna sol vindre una collita bona”. I si la campanya de fa dos anys va ser nefasta i de les més roïnes que es recorden, “esta última ha segut tot el contrari. Hi ha olis per a triar”.

‘Preus molt generosos’
Des de la denominació d’origen van afegir que “ens hem de remuntar al segle passat per a trobar una collita tan bona com esta”. I dins de la denominació, “ha segut bastant bona en general”. L’únic contrapunt s’identifique a la zona del Mesquí, en poblacions de consolidada tradició oleícola com la Codonyera i Torrecilla, i també en poblacions com Castellseràs, Calanda i Alcorisa. Al Matarranya s’està parlant d’una campanya excel·lent, de les millors que es recorde en els últims 30 anys, i que a la vegada ha vingut acompanyada d’uns preus molt generosos. “Casi no ens creiem els preus que es mouen enguany”, va considerar Alfredo Caldú, qui va entendre que “han coincidit dos anys consecutius de mala collita a nivell nacional i mundial, i això, en un món global, acabe repercutint a tot arreu”. Per tant, “hi ha una demanda per damunt de l’oferta, i això ha fet que es moguen preus que ni els esperàvem ni els havíem vist mai”. Enguany, els agricultors que estan en denominació ha produït uns 10 milions de quilos d’oli.

Des de fa un parell d’anys, el preu de l’oli d’oliva s’ha disparat en el mercat, i no és extraordinari trobar oli envasat a 10 euros/litro. Ara bé. Des de la denominació, Alfredo Caldú va recordar que “no està tan car si ho comparem amb qualsevol altre producte”, fent menció al que supose actualment el cost de la cistella de la compra, com també als costos de producció.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans