Logotips d'organismes oficials

Donen per estabilitzat l’incendi de Lledó, cremant unes 60 hectàrees entre Aragó i Catalunya

Una trentena d'efectius continuaven treballant en l'extinció d'un foc que va obligar a desallotjar una dotzena de masos habitats. Alguns veïns encara no han pogut tornar a les seues respectives cases

Video Thumbnail
Més de 20 dotacions treballen en l'extinció d'un imponent incendi a les portes de Lledó
Una trentena d'efectius continuen treballant en l'extinció de l'incendi forestal que es va registrar ahir a la tarde al terme municipal de Lledó. El foc, que es va declarar passades les cinc de la tarde a la partida dels Serralls, molt a prop de la Font de la Vila i a escassos 300 metros del poble,

Una trentena d’efectius continuen treballant en l’extinció de l’incendi forestal que es va registrar ahir a la tarde al terme municipal de Lledó. El foc, que es va declarar passades les cinc de la tarde a la partida dels Serralls, molt a prop de la Font de la Vila i a escassos 300 metros del poble, es va propagar ràpidament, afectant un perímetre d’aproximadament 80 hectàrees. Les flames han cremat unes 60 hectàrees entre els termes municipals de Lledó i Horta de Sant Joan, i en la seua extinció han col·laborat equips aeris i terrestres tant d’Aragó com de Catalunya. Tot i que l’incendi encara no es done per extingit, ahir a la nit es donava per controlat. El foc va obligar a desallotjar set masos habitats de Lledó i quatre més del municipi veí d’Arenys. I tot i que alguns propietaris encara no han pogut tornar a les seues respectives cases, des de Lledó explicaven que, de miracle, les flames no han afectat cap mas i cap explotació agrària de la zona.

Des de l’ajuntament de Lledó, Tere Crivillé, alcaldessa de la població, va agrair una vegada més “la gran coordinació” entre els cossos d’extinció forestal d’Aragó i de Catalunya, que ha fet possible que l’incendi no anés a més. Des d’Aragó van participar dos helitransportades (Alcorisa i Peñalba), tres brigades terrestres i dos autobombes, així com els Bombers de la Diputació, que van desplegar 13 efectius entre bombers i voluntaris i set vehicles més. Des de Catalunya van aportar més de 20 efectius, sis aeris, entre ells un helicòpter d’extinció que s’ha assignat a Horta de Sant Joan fa escassa una setmana i que estarà disponible durant tot l’estiu. Crivillé també va valorar la gran implicació dels veïns del poble, que han facilitat llits i cases per a reubicar les famílies desallotjades, on van passar la nit d’ahir. Els veïns també han cooperat amb els equips d’extinció forestal, i molts d’ells s’han dedicat a preparar bocates i aliment per als efectius desplegats entre Lledó i Horta.

Crivillé va incidir també en la importància de l’aigua, i va recordar que Lledó “ha fet molts d’esforços i una important inversió” en una bassa d’uns 11 milions de litros per a aigua de boca que ahir va tindre un paper vital per a l’extinció d’este incendi. I és que els mitjans aeris van recórrer a esta bassa per a apagar les flames d’un foc que s’espere extingir de cara a les pròximes hores. Des de Lledó van traslladar sensibilitat en la qüestió de l’aigua i una vegada més van reivindicar les basses laterals. Al lloc dels fets s’hi va desplaçar precisament el conseller de Medi Ambient i de Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, ahir de visita pel Matarranya. Va anar a Lledó acompanyat del president de Comarca del Matarranya, Fernando Camps, i del conseller de l’àrea de Medi Ambient, Carlos Sorolla. Per ara es desconeixen les causes de l’incendi. Es va especular que l’explosió d’un cotxe podia ser l’origen del foc, però esta hipòtesis no s’ha confirmat.

Arenys torne a la normalitat
Des d’Arenys de Lledó, el seu alcalde, Xavier Cortés, va explicar en una entrevista que “la cosa està més tranquil·la”, i els veïns que van ser desallotjats durant la tarde d’ahir de manera preventiva han pogut tornar als seus respectius masos. Cortés va concretar que en total es van desallotjar quatre masos habitats de la Vall de la Bernarda, i que els residents s’han reubicat en cases i masos d’amics, mentre que una família ha passat la nit a l’Hostal la Sociedad. Des de l’ajuntament van afegir que l’hostal Casa Laure y María José es va posar a disposició dels veïns afectats, d’aquí que el seu alcalde va destacar “la solidaritat del municipi per damunt de tot”. L’alcalde va recordar que les famílies afectades han tornat avui a les seus propietats: “ho han trobat tot en ordre”. La carretera que connecte Arenys i Lledó també estava operativa este matí, i els xiquets que van a l’IES Matarranya han pogut anar a les aules amb absoluta normalitat.

Des d’Arenys valoren la bona coordinació entre els cossos d’extinció forestal d’Aragó i de Catalunya. Xavier Cortés també va fer una reflexió sobre la falta d’aigua i molt especialment sobre la situació del monte. “La prova la vam tindre ahir: en un moment s’han cremat entre 50 i 80 hectàrees. Està tot molt sec i tenim molta malesa a causa de Glòria i Filomena. Entre tots hauríem de prendre cartes. Els nostres boscos no poden seguir així, són un polvorí”. En el que portem de primavera, el Matarranya ha patit cinc incendis. Durant el dissabte de Setmana Santa es van declarar dos conats a causa de la descàrrega elèctrica d’aquells dies als termes municipals de Pena-roja i de Fontdespatla. A l’abril, els equips d’extinció forestal van haver d’actuar dos vegades més. Divendres 19 van intervindre a Calaceit. Dissabte 20, a Vall-de-roures.

Aquí pots escoltar Tere Crivillé, alcaldessa de Lledó:

Aquí pots escoltar Xavi Cortés, alcalde d’Arenys de Lledó:

 

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans