Logotips d'organismes oficials

L’Ajuntament de la Portellada recupera la seua campana històrica

L'associació cultural Quintos del 68 i Penya Rostoll va promoure la restauració d'este element emblemàtic

La nova campana de la Portellada llueix a un dels finestrons de l'ajuntament. Foto: NDM

Fa poc més d’un any, la Portellada va restaurar les tres campanes de l’església i ara ha recuperat la que hi havia a l’antiga confraria de Sant Cosme i Sant Damià, on és ara l’ajuntament del poble. Este edifici es va construir l’any 1622 i a l’últim pis, a la façana principal, compta amb una galeria amb set finestres de mig punt. És en una d’elles on estava instal·lada una petita campana que ara s’ha restituït. Esta campana feia les funcions d’alarma davant d’incidents que pogueren afectar els veïns, com per exemple incendis, i també s’usava per a avisar de reunions o qualsevol acte destacat del poble. En aquella època, la Portellada era poc més que unes quantes cases al Mas de Dalt i unes més al de Baix i no s’havia construït encara l’actual església, que era només una petita ermita. Llavors, la confraria de Sant Cosme i Sant Damià feia les funcions d’ajuntament, fins que no es va independitzar de la Freixneda i es va constituir oficialment com a municipi fa més de 200 anys.

El consistori municipal, l’associació cultural Quintos del 68 Penya Rostoll i els veïns del poble continuen molt involucrats en recuperar el patrimoni de la localitat. Així, després de comprovar que faltava la campana de l’ajuntament i que només quedava una de les fixacions de fusta, van decidir fer-ne una de nova. Marco Aurielo Villoro, membre de l’associació cultural, explica que es van posar en contacte amb els germans Portilla de Cantàbria i els hi van encarregar la nova campana. Per personalitzar-la va encarregar gravar la inscripció: “La confraria de Sant Cosme i Damià. La Portellada 2024. Q-68/Rostoll”, junt amb el dibuix, per una banda, d’una creu i, per l’altre, un llangosto, què és el logotip de la penya Rostoll. Per acabar de completar la instal·lació van acudir al fuster de Beseit, Álvaro Queralt, per reconstruir les parts de fusta que faltaven, i al ferrer de la Freixneda, Ramón Bello, que va fer els ferratges per lligar la campana.

Finalment, el 8 d’agost es va organitzar tota una festa per a col·locar la nova campana a l’ajuntament. Un cop al seu lloc i beneïda pel mossèn, tothom que va voler va poder pujar al tercer pis de l’edifici i fer-la sonar. Des de l’associació estan molt satisfets, “la campana pesa uns 20 quilos i té una sonoritat excel·lent“. A més, els dies previs a la presentació oficial, la campana es va exposar a la sala de plens de l’ajuntament perquè la gent la pogués veure en detall.

L’associació Quintos del 68 és molt activa i compromesa amb el poble, durant la seua trajectòria van fundar els diables de Sant Antoni, van repicar i col·locar vitralls a l’ermita de Sant Miquel i van publicar llibres de contes i anècdotes de la Portellada. Un dels projectes dels quals estan més orgullosos és el llibre de fotografies històriques de la localitat i que va acompanyat per un CD amb les 4.600 imatges. Una publicació que recull un treball de recuperació d’imatges de més de 10 anys i on hi van col·laborar molts veïns cedint el material fotogràfic.

Marco Aurelio Villoro assegura que des de l’associació continuaran treballant per a la promoció i recuperació del patrimoni del poble. “Des de l’any 1988 i fins avui hem anat fent coses. Ara estem mirant de recuperar camins antics que estan perduts, hem localitzat uns túmuls ibèrics i unes coves precioses… Anirem fent”.

MARTA JIMÉNEZ / ISABEL APARICIO
Mitjans