Logotips d'organismes oficials

Les campanes de La Portellada repiquen de nou a l’església del poble

L'ajuntament té previst habilitar un espai d'exposició per les peces que no s'ha pogut reaprofitar en la restauració

Els veïns van poder veure en detall les campanes restaurades abans que les tornaren a pujar al campanar. | Foto: NDM

Ahir es posava punt final al procés de restauració de les tres campanes de l’Església de Sant Cosme i Sant Damià de La Portellada. La plaça es va tornar a omplir de veïns per veure, en esta ocasió, la recol·locació d’estos tres elements al campanar. Tal com explica l’alcaldessa de la localitat, Glòria Serrat, “va ser un dia de molta alegria, va vindre molta gent gran i va ser un moment molt emotiu“. Els veïns van tenir l’oportunitat d’apreciar en detall la restauració de les campanes abans que les tornassen a pujar al campanar amb l’ajuda d’una grua.

Les principals actuacions que s’han fet a les campanes ha estat el canvi i reparació de les fustes i els enganxadors que les mantenen subjectes i les permeten fer voltar. La gran i la mitjana eren les que es trobaven en més mal estat, però després de la restauració han recuperat el seu l’esplendor inicial.

Les parts que no s’han pogut aprofitar, a causa del seu mal, han estat han estat retornades a l’ajuntament. “Tenim la intenció d’adequar un espai i muntar una exposició que siga visitable i que la gent puga veure les peces, perquè hi ha coses molt curioses”, anunciava Serrat. I és que les campanes de La Portellada amagaven molt secrets, entre ells un pot col·locat a manera de càpsula del temps pels que van instal·lar la campana més menuda ara fa 50 anys. A més, els restauradors també han trobat una altra sorpresa, entre les fustes de la campana major han descobert quatre bales de canó que servien per a fer de contrapès.

La Portellada és un dels pocs pobles que mantenen el toc manual de les campanes. Els tocs diaris de les hores estan mecanitzats, però per festes pugen els campaners a fer-les sonar. Per facilitar esta tasca ara han instal·lat l’automatisme de tal manera que siga més fàcil de desmuntar per a poder fer el toc manual. Ahir les van fer doblar un cop les van tindre instal·lades i per a l’1 de maig, en el marc de la Fira de l’Horticultura, tenen previst tornar-les a fer sonar. Segons avança l’alcaldessa, “per a la Fira volem fer un taller de tocs de campana, on els campaners faran els diferents tocs i que la gent que vulga també puga pujar a tocar-les”.

Dins la restauració d’estos elements també tenien inclosa la matraca. “La matraca mos la restaura el fuster del poble i encara no està col·locada. Ens faria molta il·lusió fer-la sonar per Setmana Santa, perquè fa molts anys que no es feia funcionar”, apuntava Glòria Serrat. D’esta manera es tancarà este laboriós procés que s’ha aconseguit gràcies a l’esforç de tot el poble, que través de diferents iniciatives han aconseguit recaptar els 17.000 euros que ha costat la restauració de les tres campanes i la matraca.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans