Logotips d'organismes oficials

L’ajuntament de Beseit aprove una dedicació parcial al 25 per cent del càrrec d’alcalde

El primer edil cobrarà finalment 17.000 euros bruts a l'any, després que s'aprovés una modificació del salari en sessió extraordinària celebrada el passat 22 d'agost

Imatge d'arxiu de la casa consistorial de Beseit. Foto: Ajunt. de Beseit

El passat dijous 22 d’agost, hores prèvies a l’inici de les seues festes, l’ajuntament de Beseit va celebrar sessió extraordinària. I en l’ordre del dia, dos punts de tràmit i un tercer que ha generat bastanta polseguera este estiu. I és que el consistori va debatre i aprovar una modificació de la dedicació parcial del càrrec d’alcalde, que finalment no serà del 50% com estava previst, sinó al 25 per cent. A la sessió plenària van assistir cinc dels set representants municipals de Beseit (amb l’absència d’un regidor de l’equip de govern i un regidor de l’oposició) i el punt va prosperar amb els quatre vots a favor del grup popular. L’alcalde de la població, Juan Enrique Celma (PP), va recalcar a este mitjà que la decisió de modificar la dedicació parcial de mitja a un quart de jornada arribe per petició «dels meus regidors». Un jornal que es traduirà en 17.000 euros bruts a l’any. Des de l’ajuntament, Celma va recordar que «Beseit és un poble que té una càrrega de treball tremenda» i va entendre que «s’ha de valorar el treball, la dedicació i la responsabilitat» que recau especialment en la figura de l’alcalde. D’aquí la decisió de crear esta dedicació parcial per al primer edil.

A primers d’agost, l’agrupació de Teruel Existe (únic partit de l’oposició) a l’ajuntament de Beseit va denunciar la decisió de l’alcalde de posar-se el màxim jornal possible. De fet, a través d’un comunicat, el líder de l’oposició a Beseit, Santi Ibáñez, va concretar que l’alcalde treballe a jornada completa com a funcionari fora del consistori, manifestant que el salari que fa un mes es va assignar com a màxim representant de l’ajuntament, de 25.500 euros a l’any per mitja jornada, és una xifra, si més no, «abusiva», sobretot si es té en consideració que el salari mig a Espanya és de 26.000 euros a l’any per una jornada completa. L’aprovació d’una dedicació parcial per part de l’alcalde de Beseit ha generat bastant rebombori a la nostra comarca, sobretot si tenim en compte que ni alcaldes ni regidors municipals dels pobles del Matarranya tenen un salari retribuït, més enllà d’alguns honoraris i de viatges representatius que assumeixen les arques municipals. Des de Teruel Existe no només van denunciar la decisió de crear esta dedicació parcial quan l’alcalde cobre a jornada completa com a funcionari de l’estat, sinó que a sobre es poso el màxim de jornal possible.

Per la seua part, Juan Enrique Celma va recordar que tot i ser un municipi de 500 habitants, Beseit té un volum de treball molt gran. L’alcalde va concretar que «tenim 30 treballadors a l’ajuntament» i que en exercicis com el present 2024 mouen un pressupost estimat de 4,3 milions d’euros, que entre altres coses contemple un Pla de Sostenibilitat Turística que es traduirà en més de 1,5 milions d’euros d’inversió. De fet, el primer edil de Beseit va considerar que s’ha de valorar i s’ha de reconèixer la dedicació exclusiva que implique ser alcalde d’un poble, i va afegir que a la província de Saragossa o la veïna Terra Alta, els màxims representants municipals tenen un salari reconegut.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans