Logotips d'organismes oficials

El consistori de Vall-de-roures engega la restauració de l’alera de l’ajuntament

El projecte de rehabilitació està en fase de licitació i es preveu que estiga acabat abans de finals d'any

L'alera de fusta l'ajuntament es troba actualment força deteriorada pel pas del temps. Foto: NDM

L’edifici de l’Ajuntament de Vall-de-roures té un gran valor patrimonial. Es tracta d’una construcció de finals del segle XVI i va ser declarat l’any 1982 com a bé d’interès cultural (BIC). És d’estil renaixentista i té una alera d’un metre d’amplada de gran valor arquitectònic. Precisament este element es troba actualment en un estat precari. És per això que des del consistori han engegat tot un procés per tal de fer-ne una restauració.

Tal com explica l’alcalde de la localitat, Carlos Boné, “amb el pas dels anys l’aleró s’ha anat deteriorant, inclús algun element s’ha desprès”, és per això que “vam fer un projecte per tal de recuperar l’alera”. En estos moments, el procés es troba en fase de licitació i ha eixit a concurs per 80.000 euros. Per tal de sufragar esta important despesa, l’ajuntament s’ha presentat a una ajuda del Govern d’Aragó destinada al manteniment, la conservació i la restauració de béns de titularitat municipal. Segons Boné, “la idea és que, si finalment ens concedixen l’ajuda, abans de final d’any puguem tindre completament restaurada l’alera i puga lluir en perfectes condicions”.

El cost d’una actuació d’estes característiques és molt elevat. Així ho constata l’alcalde, “este tipus de rehabilitacions tenen un cost molt elevat i addicional, i, sense ajudes, els consistoris com el nostre no les podria assumir perquè no tenim eixa capacitat econòmica”. L’actuació inclou la part volada de la teulada de les dos façanes, la principal i la lateral, la qual està decorada amb fusta tallada amb representacions vegetals.

Des del consistori són conscients de la importància de conservar el patrimoni arquitectònic de la localitat, pel seu valor històric i patrimonial, així com per ser un atractiu turístic. Vall-de-roures i molts pobles de la comarca compten amb edificis o, fins i tot, el nucli antic declarat com a BIC. “Este ric patrimoni arquitectònic que tenim, junt amb l’entorn natural, és el que atrau els turistes i fa que vinguen a conèixer i visitar els nostres municipis”, apunta l’alcalde. Uns atractius que cal conservar, ja que com conclou Boné, “no tenim costa ni platja”, i el patrimoni natural i patrimonial és el que atrau dels pobles d’interior“.

Les característiques de l’edifici
La Casa Consistorial va ser construïda a la fi del segle XVI, concretament l’any 1599, tal com assenyala l’escut de la façana. Pertany al mateix corrent constructiu que molts dels ajuntaments del Baix Aragó i del Matarranya, com els d’Alcanyís, la Freixneda i de la Torre del Comte.

L’ajuntament és de pedra carreu, amb tres plantes principals i tres façanes lliures. A la planta baixa, hi ha una llotja amb arcs de mig punt. La planta noble, a la façana principal, té tres obertures decorades amb pilastres adossades i rematades amb frontons, dos d’ells units per un balcó de ferro forjat i separats del tercer per pintures de contingut polític que daten del segle XIX. La planta superior, separada per una imposta decorada, conté la típica galeria amb petits arcs de mig punt a les tres façanes. L’edifici està rematat a la part superior amb la gran alera tallada en fusta amb una extensa decoració vegetal estilitzada.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans