Logotips d'organismes oficials

La Diputació aprove un pressupost per al present 2024 per damunt dels 93 milions d’euros

Els números han estat aprovats amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot en contra del PSOE. El pressupost contemple el POS, el Pla d'Ocupació i un Pla d'Habitatge. Per ara, no apareix el Pla de Concertació

Imatge de l'última sessió ordinària, en la qual es van aprovar estos pressupostos. Foto: NDM

El passat 27 de desembre, la Diputació Provincial va aprovar els pressupostos per a l’any 2024. Uns pressupostos que pugen als 93,59 milions d’euros, un 6,13% més que el passat 2023, i una xifra rècord de pressupost inicial que segons va defensar l’equip de govern «se centre en les necessitats reals dels 236 municipis de la província de Terol». Segons van detallar des de la Diputació, estos pressupostos contemplen 15,5 milions d’euros al Pla d’Obres i Serveis (POS) de municipis i barris de la província, permetent així millorar substancialment la vida dels veïns que han decidit quedar-se als seus pobles. També en este sentit, el pressupost busque arrimar-se a la gent, atenent i enfocant la nova fiscalització vigent. Així, la Caixa de Cooperació de la qual disposarà la institució provincial ha patit alguns canvis, i esta Caixa de Cooperació es convertirà en una ferramenta a curt temps que, per un costat, vol evitar l’endeutament de la Diputació i, per l’altre, continuarà ajudant els municipis.

Segons va considerar el president de la institució, Joaquín Juste (PP), el pressupost «va dirigit als ajuntaments en allò que més necessiten» i la principal partida econòmica serà un POS que va «en la direcció d’ajudar els consistoris». Així mateix, i amb vista a millorar les infraestructures, el pressupost tindrà una partida de 5 milions d’euros per al Pla de Carreteres de la Diputació. Uns quilòmetres d’asfaltat que estaran finançats amb càrrec al FITE a causa de la sintonia que manté l’executiu provincial amb el Govern d’Aragó. Esta bona entesa supose també, segons van defensar des de l’equip de govern, que es destinarà del pressupost 1 milió d’euros per a la rehabilitació d’habitatges en el món rural, buscant així solucionar un dels principals problemes que tenen els nostres municipis, i que no és altre que l’escassetat d’edificis per a la implantació de nous habitants.

De fet, el vicepresident segon de la Diputació, Rafael Samper (PP), va recordar que «el pressupost està pensat per als ajuntaments, amb tres plans bastant importants que els pobles agrairem». Es tracte del Pla d’Obres i Serveis esmentat, del Pla d’Ocupació i d’este nou Pla d’Habitatge. Al mateix temps, Samper va concretar que «pròximament arribarà també un Pla de Concertació». A més, amb la idea que la idoneïtat d’un pressupost no la defineix un gasto més gran sinó la capacitat d’atracció de finançament exterior a la nostra província, la Diputació treballe per a generar bons serveis als nostres municipis. És per això que el pressupost de 2024 plantege la inversió de 10 milions d’euros al PERTE de l’Aigua. Este projecte impulse l’ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l’aigua, cosa que permetrà millorar-ne la gestió, augmentar l’eficiència, reduir les pèrdues a les xarxes de subministre i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals.

Estos pressupostos busquen també apostar per motors econòmics provincials. Entre ells, el turisme. En este sentit, durant el 2024 s’impulsarà el projecte ‘Vente a Teruel‘, projecte dissenyat per l’oficina tècnica de l’àrea de Turisme per a propiciar la creació d’un ecosistema empresarial renovat, sostenible i femení. Este projecte servirà per a posar en valor totes les potencialitats que té la nostra província, actuant com un captador de fons que fomente la inversió al nostre territori. En àmbit turístic i amb la intenció d’explotar els nostres recursos, també es fomentarà la creació d’unes jornades d’oleoturisme, dotades amb 8.000 euros, o unes jornades tècniques sobre gossos pastors, amb pressupost de 2.000 euros. També es milloraran les instal·lacions de El Chantre i s’apostarà per la incorporació d’una nova espècie en este espai per a la seua investigació i conservació.

‘La mentida i l’engany’
Els pressupostos de la Diputació van ser aprovats amb el vot a favor del PP, Teruel Existe i el PAR, mentre que el PSOE hi va votar en contra. De fet, i en roda de premsa, el socialista Pedro Polo va qüestionar que estos pressupostos siguen «els més alts de la història, com han intentat explicar, ja que darrere d’este gran titular s’hi amaguen 10 milions d’euros, que és un 10% del pressupost, procedents d’una subvenció que no està concedida, i que és el PERTE de l’aigua». A la vegada, Polo va assenyalar que el pressupost contemple un FITE avui «fictici», perquè «no hi ha ni un sol paper sobre la taula». Per això des de la bancada socialista van catalogar estos pressupostos com els de «la mentida i l’engany». A la vegada, Polo va entednre que enguany «s’incrementarà el tribut de la Diputació» gràcies a la bona conjuntura econòmica nacional, de manera que «el millor aliat de Juste és Pedro Sánchez, ja que l’economia espanyola va disparada».

Des del PSOE també van lamentar que al pressupost desapareixen algunes partides d’aspecte social i educatiu, com ara les ajudes dirigides a les residències o a les escoles infantils. També van denunciar que perd múscul el finançament de les fires, així com les ajudes a la natalitat.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans