Logotips d'organismes oficials

El Tribunal Suprem anul·le el congrés que el PAR havia convocat per al pròxim 23 de març

L'auto del màxim organisme judicial reprotxe al partit convocar un nou congrés extraordinari abans de resoldre's el recurs contra la repetició de l'investigat congrés de 2021

En la reunió celebrada ahir dimecres, l'executiva del partit va acatar l'auto del Suprem i també va anunciar posar punt i final al procés judicial. Foto: NDM

Nou capítol en el procés de recomposició del PAR. Esta vegada, amb el Suprem de protagonista. I és que el màxim organisme judicial de l’Estat ha anul·lat el congrés extraordinari que la formació havia convocat per al pròxim 23 de març, després que el 50 per cent de la militància demanés una renovació de la comissió executiva del partit. D’esta manera, el Tribunal Suprem tombe la decisió que va prendre el PAR el passat 7 de març, anunciant unes eleccions en les quals el secretari general del partit, Alberto Izquierdo, havia avançat que s’hi presentaria. En l’auto, el Tribunal Suprem reprotxe a la comissió executiva del PAR convocar un congrés extraordinari abans de resoldre’s el recurs presentat pel mateix partit contra la repetició del congrés de 2021, que va suposar la reelecció d’Arturo Aliaga com a president de la formació, i que després va ser anul·lat per irregularitats. A la vegada, el Suprem considere que “és pràcticament impossible” celebrar el tràmit d’audiència de la part demandada i dictar una resolució abans del 23 de març, que és la data fixada per a celebrar eixe congrés extraordinari.

Des de la comissió executiva del partit van moure fitxa en el moment que es va pronunciar el Tribunal Suprem. De fet, ahir mateix el partit es va reunir a Saragossa, anunciant algunes decisions. A través d’un comunicat, la comissió executiva del PAR va considerar “acatar l’auto dictat per la Sala del Civil del Tribunal Suprem que estableix, com a mesura cautelar, suspendre l’acord de la comissió executiva del 7 de març”, que passe per convocar i celebrar un congrés extraordinari el 23 de març. No obstant això, l’executiva va decidir formular oposició a la mesura. Sobre esta qüestió, Alberto Izquierdo va entendre que “no considerem que amb este auto l’executiva es vegi vulnerada, sinó que creiem que es vulneren els interessos i la participació política de 500 militants d’este partit que demanaven un congrés extraordinari”. Al mateix temps, en virtut de complir este compromís amb la militància, el secretari general del PAR va defensar que “tenim l’obligació de demanar que es puga celebrar el congrés quan es considere oportú”, perquè la militància “està per sobre dels interessos personals de ningú”.

En paral·lel a esta decisió, la comissió executiva del PAR també va considerar “posar punt i final al procés judicial desistint del recurs de cassació que va interposar davant del Tribunal Suprem en contra de la sentència que va anul·lar el XV Congrés de la formació política”. Izquierdo va afegir que ara “hauran de ser els jutges qui ens digue què hem de fer amb el partit”, i va lamentar “el cansament d’intentar resoldre el problema tal com ens indicava la Justícia en cada moment”. Izquierdo va tindre unes paraules per al demandant, Xavier de Pedro, qui amb les seues enganyifes judicials ha anat posant pedres pel camí i fent impossible esta execució”. En esta línia, l’executiva del partit ha sol·licitat al president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, cessar De Pedro com a president del Consell Consultiu d’Aragó, atenent que obstaculitze el “treball d’un partit polític”. El dia 23 de març, per tant, no hi haurà congrés extraordinari al PAR, però des de l’agrupació han avançat que celebraran una convenció política oberta a militants i simpatitzants sobre l’Aragó del futur.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans