Logotips d'organismes oficials

Més abstencionistes que votants a Beseit, la Freixneda i Vall-de-roures

Fórnols, Arenys i Torredarques, les úniques poblacions on la participació va superar el 60%. Dels 6.073 veïns que podien votar, només ho van fer 3.172

Les Eleccions Europees de 2024 han estat marcades per un important abstencionisme. De fet, i exceptuant l’any 2019, quan els comicis per a escollir el Parlament Europeu van coincidir amb Eleccions Municipals, sempre han destacat per un abstencionisme rellevant. En esta ocasió, la participació al Matarranya s’ha situat en el 52,23%, molt per davall de les últimes eleccions, i en algunes poblacions s’han registrat més abstencionistes que veïns que han anat a les urnes. És el cas de Beseit, on la participació ha caigut al 45,04%. Dels 464 veïns que estaven cridats a les urnes, només 209 van anar a votar. En el cas de Vall-de-roures, la participació a estos comicis va ser del 45,98%. Dels 1.631 empadronats amb dret a vot, 881 van preferir no anar a votar. I a la Freixneda, la participació se va situar en el 47,87%. El cens és de 330 veïns que tenen dret a vot. De tots ells, van passar per les urnes 158 veïns.

Fórnols va ser, en canvi, el municipi que va registrar una major participació en estes Eleccions Europees. Dels 66 veïns cridats a les urnes, un total de 44 van exercir el dret a vot, de manera que la participació se va situar en el 66,66%. A continuació apareix Arenys de Lledó, on la participació va arribar al 65,1%. Dels 149 veïns cridats a votar, 97 van passar per les urnes. En el cas de Torredarques, dels 71 veïns cridats a les urnes, 43 van exercir el seu dret a vot, que es tradueix en un 60,56 per cent de participació. Curiosament, a estes tres poblacions del Matarranya va guanyar el PSOE. Si comparem la participació registrada al Matarranya amb la província i Aragó, no s’experimenten massa canvis. A nivell autonòmic, la participació a estos comicis va ser del 52,86%, escasses sis dècimes per damunt del Matarranya. A nivell provincial, la participació va pujar al 53,64%, que va ser alhora la província que va registrar els millors nivells de participació a nivell autonòmic.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans