Logotips d'organismes oficials

La Justícia d’Aragó suggereix al Govern polítiques en favor de l’aragonès i el català

L'associació Rolde lliurament 6.879 signatures sol·licitant a la DGA que vetlli per les llengües minoritzades

Concepción Gimeno és la Justícia d'Aragó

El febrer passat, Rolde d’Estudis Aragonesos, Consello d’a Fabla Aragonesa, Institut d’Estudis del Baix Cinca i Associació Cultural del Matarranya van presentar una queixa a la Justícia d’Aragó en relació amb la política lingüística que està duent a terme l’actual govern. En ella posen de manifest que l’administració no hauria previst partides pressupostàries específicament dirigides a la conservació, protecció i difusió de les llengües (premis literaris, càtedra en la Universitat de Saragossa, convenis amb comarques i ajuntaments, Acadèmia Aragonesa de la Llengua, subvencions a associacions…). Com a resposta la Justícia, Concepción Gimeno, va emetre un suggeriment dirigit al Departament de Presidència, Interior i Cultura del Govern d’Aragó perquè valori la possibilitat de fer ús de les línies pressupostàries d’actuació per als béns immaterials del patrimoni cultural, amb vista a finançar intervencions en matèria de llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó.

Igualment, la Justícia d’Aragó va recordar el marc normatiu que recullen diversos preceptes de la llei de llengües d’Aragó, l’Estatut d’Autonomia, així com el compromís amb la Carta Europea i la pròpia Constitució Espanyola.

La Justícia dona un termini d’un mes al Govern per a comunicar si accepta o no el suggeriment, indicant en cas negatiu les raons per les quals no ho fa.

Lliurament de signatures

Paral·lelament, aquesta mateixa setmana, Rolde d’Estudis Aragonesos ha presentat davant el Govern autonòmic gairebé set mil signatures que recolzen la seva campanya per a la protecció legal de l’aragonès i el català d’Aragó. Amb elles se sol·licita a l’executiu que vetlli per la integritat de totes dues llengües minoritzades.

Aquesta petició ha estat avalada per 6.879 persones que ha subscrit la campanya que han posat en marxa l’associació a través de la plataforma en línia change.org.

REDACCIÓ
Mitjans