Logotips d'organismes oficials
blank

Aragó distribuirà 65.000 dosis de vacunes contra la covid-19 esta setmana

Sanitat va suspendre la setmana passada el procés de vacunació dels menors de 60 anys amb AstraZeneca.

Video Thumbnail
Situació covid i vacunació al Matarranya després de Setmana Santa
Aragó distribuirà esta setmana un total de 65.544 dosis de vacunes contra la covid-19, de les quals 3.742 aniran destinades al sector d'Alcanyís. Així ho ha notificat el Departament de Sanitat en el marc del procés de vacunació que es viu a la nostra comunitat autònoma, que ha inoculat ja un total 3

Aragó distribuirà esta setmana un total de 65.544 dosis de vacunes contra la covid-19, de les quals 3.742 aniran destinades al sector d’Alcanyís. Així ho ha notificat el Departament de Sanitat en el marc del procés de vacunació que es viu a la nostra comunitat autònoma, que ha inoculat ja un total 316.029 dosis contra el virus i ha finalitzat la pauta completa a un total de 103.798 aragonesos. Al llarg s’esta setmana, Aragó rebrà més de 65.000 dosis entre Janssen, AstraZeneca i Pfizer, i seguirà el seu programa de vacunació, que en estos moments està disponible per als majors de 80 anys amb les vacunes Pfizer i Moderna amb crida directa des del seu centre de salut; per als nascuts en 1942, 1943, 1944 i 1945 amb eixes mateixes vacunes i mitjançant autocita; i per als nascuts en 1956, 1957 i 1958, així com per als col·lectius essencials de més de 60 anys, amb AstraZeneca i mitjançant autocita.

Així mateix, Sanitat té previst iniciar al llarg dels pròxims dies la vacunació de persones amb condicions de molt alt risc (prop d’11.000 a Aragó), tal com estableix l’Estratègia de Vacunació del Ministeri de Sanitat: trasplantats, pacients en diàlisi, malalts de càncer i afectats per VIH, fonamentalment. Estes persones, a les quals s’administrarà preferentment Moderna, seran citades directament pels hospitals, on es procedirà a la seua vacunació. Per a això s’impulsarà una distribució suplementària als hospitals al llarg d’esta setmana. Una estratègia de vacunació que continua després d’uns dies de gran desconcert, especialment després que el Consell Interterritorial de la setmana passada acordara suspendre la vacunació per al grup de menys de 60 anys amb la vacuna AstraZeneca. Va haver-hi cancel·lacions de cites, la qual cosa va suposar al seu torn replantejar tot el procés de vacunació.

Des de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures, el seu coordinador, Daniel Ferrer, va reconéixer que “el procés de citació ja per si mateix és molt laboriós i variable en funció de les vacunes que ens arriben cada setmana. I el canvi de criteri de recomanació sobre la vacuna AstraZeneca va obligar a replanificar tot el procés de vacunació“. De fet, en l’àrea de Vall-de-roures “vam haver de notificar a prop d’un 90 per cent de les persones que s’havien de vacunar la setmana passada amb AstraZeneca que no complien els criteris”, va assenyalar Ferrer. En aqueix sentit, el coordinador de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures va explicar que “algun pacient està dubtant de la vacunació“. Davant esta situació, “jo, el que els trasllade als meus pacients, és que els casos que es donen a conéixer en els grans mitjans de comunicació són molt pocs en comparació als milers de milions de vacunes que s’han posat”, i que les autoritats sanitàries s’encarreguen “d’estudiar” què ha succeït amb aquelles reaccions greus.

Sobre este tema, Ferrer va puntualitzar que els casos de trombosis que s’han declarat “s’han desenvolupat més en gent jove”, per la qual cosa “jo recomane als pacients que es posen la vacuna, perquè persona que es vacuna és persona que té defenses, és persona que no agafa la covid-19 i és persona que si té algun contacte directe no contagia a tercers”. La setmana passada estava previst vacunar a veïns que s’encarreguen de la cura domiciliària de persones majors i grans dependents. Un grup d’edat molt heterogeni i entre el qual s’inclouen molts ciutadans del Matarranya de menys de 60 anys. “Ens ha suposat cancel·lar bastants vacunacions, i ara estem a l’espera que ens notifiquen quina vacuna és la recomanable per a un grup de persones que ens sembla molt interessant per a crear immunitat de grup”. En estos moments, les persones majors i les dependents del Matarranya ja han sigut vacunades. Durant els últims dies s’ha vacunat a persones de 63 a 65 anys, així com a col·lectius essencials de més de 60 anys, entre els quals també estan els cuidadors.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank