Logotips d'organismes oficials

Confirmats 9 nous casos de covid-19 al Matarranya

La incidència del coronavirus continue a l'alça a les comarques del Matarranya i el Baix Aragó, i a la província es donen els nivells més alts de contagi en els últims dos mesos

Vall-de-roures i Queretes concentren els casos covid-19 al Matarranya. | Foto: NDM

Continuen a l’alça els positius per coronavirus al territori. Al llarg de les últimes 24 hores s’han confirmat 198 nous casos a Aragó, dels quals 47 afecten a la nostra província, sent la zona del Baix Aragó una de les més afectades. De fet, d’avui en set dies s’han arribat a registrar un total de 44 casos a les comarques del Baix Aragó, 9 d’ells al Matarranya, i que es concentren entre les poblacions de Vall-de-roures (2 casos) i Queretes (7 casos). També s’han confirmat alguns positius per coronavirus en poblacions pròximes, com ara a Horta de Sant Joan. A nivell autonòmic, estos 198 casos de les últimes hores suposen la xifra més alta des del passat 20 de maig, quan es van donar 235 positius. A nivell de Matarranya, estos últims 9 positius trenquen una seguida de dos mesos en els que pràcticament no vam tindre cap positiu.

Vacunació als menors de 40
Paral·lelament, la vacunació continue a un bon ritme al Matarranya, i des de fa uns dies s’està vacunant en primera dosi als veïns menors de 40 anys. Així es desprèn dels números facilitats pel Departament de Sanitat del Govern d’Aragó, que la setmana passada va obrir la cita prèvia a través del Salud Informa per als nascuts en els anys 1982 i 1983, i des d’esta setmana s’ha ampliat també als dels anys 1984, 1985, 1986 i 1987. Tot i això, al Matarranya se continue treballant a través de la captació activa, de manera que els pacients en edat de vacunar són cridats des de l’ambulatori o centre de referència per a recordar que ja tenen hora i dia assignats. Això sí. Les vacunes es centralitzen ara als centres de referència, sigue Vall-de-roures, Calaceit o Alcanyís.

Daniel Ferrer és coordinador de l’àrea de Salut a Vall-de-roures, i va considerar que “al llarg de les últimes setmanes ens estan arribant vacunes de forma molt fluïda, per la qual cosa la proporció de vacunació està progressant i arribe a pacients menors de 40 anys”. Fa unes setmanes es van posar les primeres dosis de Janssen al nostre territori, que en el cas de Vall-de-roures van ser un total de 80. A més, al llarg de la setmana passada es van inocular segones dosis d’AstraZeneca, “de forma que el número de pacients amb la pauta completa està creixent de manera molt important”. Al mateix temps, Ferrer va apuntar que “de moment mantenim la captació activa a la nostra zona, perquè està tenint uns resultats molt bons, i en el moment que sigue imprescindible l’autocita, ho notificarem a través de bandos municipals“.

A hores d’ara conviuen autocita i captació activa al territori, i des de Sanitat han avançat un calendari per a demanar cita, i que estableix que tots els veïns de més de 18 anys tindran oberta la cita per a la vacuna contra la covid-19 este mes de juliol. En el cas de les dones embarassades, des d’obstetrícia i des de ginecologia han recomanat no vacunar fins a les 20 setmanes de l’embaràs. En estos moments, quatre de cada 10 aragonesos tenen la pauta completa, mentre que el 60 per cent dels majors de 18 anys ja s’han vacunat en primera dosi.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans