Logotips d'organismes oficials

La vacunació contra el coronavirus s’estén als xiquets de 9 a 11 anys

Obert el sistema d'autocita per la web Salud Informa per a persones nascudes entre 2010 i 2016. Des de Sanitat treballen en administrar dosis de reforç entre els majors de 60 anys.

Demà començaran les vacunacions | Foto: NDM

La vacuna contra la Covid-19 entre la població infantil ja la tenim aquí. Aragó començarà demà dimecres la vacunació entre els menors de 9 a 11 anys, la qual s’anirà ampliant cap a edats inferiors al llarg dels pròxims dies. De fet, el Departament de Sanitat començara ara a vacunar els nascuts els anys 2010, 2011 i 2012, si bé poden demanar cita prèvia a través del Salud Informa tots aquells xiquets d’entre 5 i 11 anys que ho vulguen. Al mateix temps, i segons van apuntar des de Sanitat, la immunització dels xiquets s’anirà ampliant progressivament, encara que actualment la prioritat és finalitzar l’administració de la vacuna de reforç als majors de 60 anys.

Segons estime el Departament, a Aragó han arribat unes 36.000 dosis de vacuna infantil, a les quals caldrà sumar 18.000 dosis més que arribaran per a la primera setmana de gener, així com nous subministraments en dies posteriors. Per este motiu, s’ha començat la vacunació amb els nascuts el 2010, el 2011 i el 2012, que representen uns 40.000 ciutadans a la nostra regió. La pauta vacunal infantil serà de 2 dosis de 0,2 ml de solució separades per un interval de 8 setmanes. Des de Sanitat recalquen que la població infantil no vacunada continue registrant la taxa d’incidència més gran per grups d’edat.

 

Certificat a farmàcies

A més, i des d’ahir dilluns, un total de 316 farmàcies aragoneses ja poden emetre el certificat Covid de vacunació, mesura que redundarà en una millor accessibilitat perquè els ciutadans obtinguen este document acreditatiu. Esta iniciativa supose una ampliació de l’acord de col·laboració amb el Consell de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Aragó (CCOFA), pel qual les farmàcies adherides a ell ja exerceixen, des del passat mes d’agost, tests d’antígens que fan possible emetre els certificats digitals covid europeus a l’oficina que ho ha portat a terme.

Les farmàcies que ofereixen este servei als ciutadans tenen un logotip distintiu que exhibeixen als seus exteriors, de manera que la persona que està interessada a obtindre’l només s’ha d’identificar amb la targeta sanitària del Servei Aragonès de Salut, on se li podrà expedir el certificat. Fins ara, el certificat es podia descarregar en línia, a través del web www.saludinforma.es o a través de l’aplicació mòbil SaludInforma, si bé cal obtindre prèviament el PIN corresponent a la targeta sanitària de l’usuari. També es podia adquirir presencialment als Centres de Salut, els serveis d’atenció a l’usuari als hospitals del SALUD i els Serveis Provincials d’Osca, Saragossa i Terol.

Es mantenen els positius

Pel que fa al grau d’incidència de la Covid-19, el Govern d’Aragó recorde que la nostra autonomia registre estes dates una incidència de 313 casos per 100.000 habitants a set dies, xifra superior a la registrada fa una setmana (266), si bé les dades van a la baixa des del 5 de desembre passat, quan es va acumular una mitjana de 338 casos a set dies. Al Matarranya es manté una incidència similar a la de les últimes setmanes, que si bé es tracte d’una mitjana de 12 casos a set dies, és la segona comarca de Terol amb menor incidència. Per contra, la comarca del Baix Aragó registre una de les pitjors taxes de tota l’autonomia.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans