Logotips d'organismes oficials

Sanitat active un telèfon per a declarar positius confirmats a través de tests d’antígens

La incidència per coronavirus continue sent molt alta al Matarranya en particular i a Aragó en general

Des del Govern d'Aragó han publicat un protocol per actuar de cara a la confirmació d'un positiu covid per test d'antígens fet a casa. Foto: NDM

El Departament de Sanitat ha activat dos noves vies perquè els ciutadans puguen declarar al sistema sanitari els casos positius de Covid-19 confirmats a través de tests d’antígens a domicili. Es tracte de nous canals amb els quals està previst resoldre els problemes d’accessibilitat als centres de salut que l’alt volum de casos origine i, al mateix temps, millorar la comunicació als usuaris. Per un costat, s’ha creat el telèfon 876503741. L’usuari podrà trucar per a comunicar un positiu confirmat per autotest. La persona que l’atengui buscarà cita no presencial al seu centre de salut per a aquells que necessiten baixa. Si no hi ha cap lloc disponible, enviarà la informació al centre de salut i des d’allà es posaran en contacte amb l’usuari.

Paral·lelament, s’ha dissenyat un formulari a la web de Salut Informa per a emetre una declaració responsable amb la qual comunicar el positiu. A este formulari s’accedeix a través del QR de l’usuari, sense necessitat de pin, i s’hi recullen quatre variables a completar: situació de la seua vacunació; simptomàtic o no; pertinença a grup de risc (s’especifiquen quins són); i necessitat de baixa. La informació generada arribarà al metge de família de l’usuari perquè prengue coneixement del cas, i des del centre de salut es posaran en contacte amb el pacient si es considere necessari per la situació clínica o per necessitats administratives. Tot allò quedarà registrat en la història clínica del pacient.

Protocol a seguir
Tant per telèfon com a la web del Salut Informa, també s’oferirà informació a l’usuari sobre els protocols que cal seguir, adaptats a l’estratègia aprovada pel Consell Interterritorial de Sanitat. En estos moments, ja no es fa identificació de contactes estrets, excepte en aquells àmbits en què l’exposició es considero d’alt risc per la presència de persones amb més vulnerabilitat. Tot això sempre està subjecte al criteri de l’autoritat sanitària que porte el cas. Els contactes estrets amb pauta completa estan exempts de quarantena. En el cas de contactes estrets que no estiguen vacunats correctament, hauran de guardar quarantena durant 7 dies. Els casos confirmats han d’informar els contactes estrets d’esta situació.

Paral·lelament, i pel que fa a l’evolució del coronavirus al territori, cal destacar que la incidència continue bastant alta al territori. Tot i que en les últimes 48 hores només s’han notificat 12 nous positius al Matarranya, estem en una incidència similar a la dels últims dies, i que és de 1.400 casos per cada 100.000 habitants. De fet, en la nostra comarca s’han notificat un total de 109 casos en els últims set dies, els quals s’estan concentrant principalment entre Vall-de-roures (56 positius notificats), Pena-roja (15 casos) i Massalió (12 positius). En el cas de Pena-roja, la incidència a set dies és de 4.000 casos, una de les més elevades de tota la província. Al territori també s’està pendent d’alguns resultats.

RUBÉN LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans