window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Un de cada quatre veïns del territori ha passat la Covid-19, la majoria en els últims mesos

Se viuen dos anys des de l'inici d'una pandèmia que ha posat contra les cordes a tot el món. En el Matarranya, el número de contagis ha superat els 2.000 casos. 27 veïns han perdut la vida

Des de Sanitat recorden que la pandèmia encara no ha acabat. Foto: NDM

Qui ens diria que la nostra vida, o la nostra manera d’entendre la vida, canviaria de la nit al dia. Un 14 de març del 2020 es declarava un estat d’alarma per un virus, mundialment conegut com a Covid-19, que ha marcat cada pas i cada conversa que hem tingut en els dos últims anys. Una pandèmia que ha castigat l’economia, ha erosionat la política i ha posat la societat i la cultura de cap per avall. La major tragèdia de totes, la mort. Es calcule que a Espanya, si algun dia ho arribem a saber, el coronavirus s’ha emportat més de 100.000 vides. Entre ells, molts iaios i usuaris de residències. A Aragó, el grau d’incidència de la Covid-19 no ha estat més baix, i l’autonomia va camí de confirmar els 5.000 decessos pel virus. I sol al Matarranya, 27 ciutadans han perdut la vida a causa del coronavirus. I si bé és cert que esta última onada (la setena a Aragó) no ha tingut el grau de mortalitat d’episodis anteriors, des de l’OMS recorden que la pandèmia no s’ha acabat.

En estos dos anys, un de cada quatre veïns del Matarranya s’ha contagiat per la Covid-19, tot i que la majoria de casos de la pandèmia s’han registrat estos últims mesos. En concret, dos terceres parts dels 2.021 contagis que s’han confirmat al nostre territori des del febrer del 2020. En algunes localitats, el grau d’incidència durant estos últims tres mesos ha estat abismal. A municipis com La Portellada, La Freixneda, Calaceit o Arenys, hi ha hagut el doble de casos este hivern que durant els altres mesos de pandèmia. A Queretes, els contagis s’han multiplicat per quatre. A Mont-roig, per vuit. Tot i això, la taxa de letalitat en esta setena onada ha caigut en picat. Des del desembre, al territori s’han registrat cinc defuncions per coronavirus. La realitat al Matarranya no s’escape de la que es viu a la resta de comarques d’Aragó. El percentatge de positius ha estat del 24,7% de la població. Sol la comarca d’Albarracín i el Campo de Belchite se situen per davall d’un 20 per cent.

Així mateix, i pel que fa a l’evolució de la Covid-19 les últimes setmanes, el Matarranya registre un dels índexs més grans d’Aragó. En els últims set dies han estat confirmats un total de 40 casos, fet que es tradueix en una mitjana de 500 casos per cada 100.000 habitants, només superats per la comarca d’Andorra. Estos casos es concentren a les poblacions més grans.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans