Logotips d'organismes oficials

Aragó presente un ‘Pla Integral’ per a reforçar la gestió de les emergències

Els professionals del Baix Aragó demanen concreció sobre les prestacions dels 'vehicles' que faran el servei per carretera, així com de la titulació que se'ls hi demanarà als conductors

El president de la DGA i les conselleres de Sanitat i Presidència van presentar el Pla Integral d'emergències. | Foto: NDM

El passat 2 de març, el Govern d’Aragó va presentar el Pla Integral per a la gestió d’Emergències. Es tracte d’una proposta il·lusionant i única a Espanya que implicarà diferents institucions. Un pla que es tradueix en la incorporació de 24 vehicles del 112, una xarxa d’heliports, així com quatre UVI reforçades 24 hores per als hospitals comarcals. El president Javier Lambán, acompanyat de Mayte Pérez i Sira Repollés, conselleres de Presidència i de Sanitat, respectivament, van anunciar els detalls d’esta proposta, la meta dels quals passe per tindre «la millor cobertura sanitària i civil a tot el territori, amb un pla molt ambiciós que passe de 19 a 40 milions». En este sentit, el president d’Aragó va recordar que «estem més que duplicant els recursos destinats al medi rural, a més d’haver consensuat amb el teixit local l’assignació dels recursos comentats».

Segons el president, este servei d’emergències es prestarà a través de quatre pilars bàsics. Per un costat, el transport sanitari urgent que gestione el 061 i que tindrà 90 ambulàncies. Paral·lelament, el reforç de quatre UVI 24 hores per als hospitals comarcals. A més, este servei d’emergències se sustente amb l’ampliació dels helicòpters del 112 al període nocturn, de la mà d’un nou servei de transport d’emergències per carretera del 112, que inclou 24 vehicles. A la vegada, i segons van avançar des del Govern d’Aragó, es donarà un impuls al Centre d’Emergències d’Aragó, i que reunirà a Saragossa i en una única ubicació tant el 112 Aragó com el 061 i la Unitat de la Policia Adscrita, a més d’enllaços a altres cossos involucrats en la seguretat i les emergències. L’adaptació de l’esmentat edifici suposarà una inversió de 5,2 milions d’euros.

Dubtes entre els facultatius
Tot i això, este pla genere algunes preguntes entre els professionals de la sanitat del Baix Aragó. De fet, la mateixa Junta de Personal ha sol·licitat una reunió amb gerència del Salud perquè els resolguen dos qüestions que apareixen en el nou pla d’emergències. Primer de tot, el concepte de vehicle que s’encarregarà del servei de transport per carretera per a les emergències del 112. I a la vegada, el concepte de conductor presencial que s’encarregarà del servei de les 21 a les 9 hores. La presidenta de la Junta de Personal, Pilar Borraz, va reconèixer que «les declaracions que s’han fet al voltant d’este ‘Pla Integral’ ens omplien d’esperança», ja que «augmente el nombre d’hores de presencialitat dels companys del 061» . Però «en llegir la lletra menuda ens sorgeixen alguns dubtes», i que van lligats a la cobertura sanitària.

Borraz va assenyalar que el document «ens parle d’una cobertura de 24 vehicles d’emergències del 112 per suplir aquelles hores en què la ‘Suport Vital Bàsica’ no tindria presencialitat» i que afecte a l’horari nocturn. De fet, al Baix Aragó això repercuteix en quatre serveis. «La nostra pregunta», va entendre Pilar Borraz, «és si els conductors d’estos vehicles del 112 estan o no capacitats per fer el trasllat dels pacients que necessiten una atenció mèdica», i va considerar que «una ambulància és una ambulància, i un vehicle d’emergències no està descrit com una ambulància». Una diferència substancial, ja que una ‘Suport Vital Bàsica’ incorpore dos tècnics d’emergències sanitàries amb la corresponent titulació, mentre que al conductor del vehicle d’emergències 112, «tal com està descrit a la web, no sabem quina titulació tindrà».

Per això, des de la Junta de Personal, han sol·licitat una reunió amb la gerència del Salud i resoldre estes qüestions. El col·lectiu sanitari del Baix Aragó «demanem exactament els mateixos drets i els mateixos serveis que la resta d’Aragó. Ningú no trie quan posar-se dolent. No som un percentatge, sinó que som persones. I natres, com a sanitaris, vetllarem pel bé dels nostres pacients”, va sentenciar Borraz.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans