Logotips d'organismes oficials

La Diputació continue el seu ‘Programa Salut Mental i Prevenció del Suïcidi’ a les escoles de la província

En col·laboració amb l'Associació Salut Mental Teruel, s'han impulsat tallers dirigits tant a escolars com a famílies i equips docents

Els últims tallers s'han fet al llarg d'estos últims dies de curs a diferents aules de primària de Cuencas Mineras. Foto: NDM

La Diputació Provincial continue amb el seu ‘Programa Salut Mental i Prevenció del Suïcidi’ als centres educatius d’educació infantil i de primària de la província. Durant l’últim trimestre d’este curs 2022/2023, i en col·laboració amb l’Associació Salut Mental Teruel (Asapme Teruel), s’han impartit tallers dirigits per un costat als escolars i, per l’altre, a les famílies i els equips docents. El programa ha conclòs en la seua primera edició amb l’impuls d’estes activitats, durant l’última setmana del curs acadèmic, a diferents centres educatius de la comarca de les Conques Mineres, i després de les vacances reprendrà el seu camí per altres centres de la província.

La diputada de Benestar Social en funcions, Rosario Pascual, va dir que la finalitat d’estos tallers és que els participants «sàpiguen reconèixer els signes i els símptomes d’alerta en menors i siguen conscients que estem davant d’un greu problema de salut mental al qual hem de posar atenció i davant del qual, com a institució, ens hem de comprometre». Per a Pascual, esta iniciativa, dirigida també a fomentar la salut mental, «té un gran calat entre la gent, no només per la seua importància, sinó per la seua utilitat en la vida diària». Per això, «després de l’estiu es reprendrà el programa als centres educatius d’infantil i primària de la província».

Als tallers orientats als alumnes dels últims cursos de primària es treballen competències emocionals com l’autoconeixement, l’empatia, l’afectivitat, la resiliència o la cooperació, entre d’altres. Una aproximació que es fa a través de jocs adaptats a l’edat dels participants i al nivell maduratiu. Amb les famílies i el professorat dels centres, els psicòlegs d’Asapme comparteixen informació actualitzada, no esbiaixada i amb perspectiva de gènere orientada cap a la importància de tindre cura de la salut mental. A la vegada, els participants aprenen a identificar els primers signes relacionats amb problemes de salut mental per mitjà de diferents recursos.

A més, durant les sessions, s’han donat una sèrie de recomanacions per a millorar la salut mental, com ara dedicar i dedicar-se temps a un mateix, tindre una actitud positiva davant la vida, saber identificar emocions per a poder gestionar-les de forma correcta, tindre empatia i assertivitat, o tindre unes relacions socials i un entorn saludable.

REDACCIÓ
Mitjans