Logotips d'organismes oficials

La situació a l’Atenció Primària del Matarranya, la punta d’un iceberg que afecte tota la sanitat nacional

La consellera de Sanitat en funcions, Sira Repollés, reconeix la falta de metges de família. Al territori, la falta de professionals ha obligat a redistribuir personal i reduir horaris d'atenció pública

La consellera de Sanitat en funcions, Sira Repollés, al centre de la imatge, va estar dilluns per Alcanyís. Foto: NDM

Coincidint amb la celebració de les Jornades de Qualitat del Servei Aragonès de Salut, Alcanyís va comptar dilluns −el mateix dia que s’aplicava la reducció d’horaris d’atenció sanitària en alguns pobles del Matarranya− amb la visita de la consellera de Sanitat en funcions del Govern d’Aragó, Sira Repollés. La responsable autonòmica va fer menció a la realitat que està patint l’àrea de Salut de Vall-de-roures, que ha vist com davant la falta de professionals sanitaris, especialment en Atenció Primària, s’ha hagut de fer una distribució del personal existent. De moment, i de manera provisional, el metge de Mont-roig ha assumit també el partit mèdic de La Portellada, ampliant l’atenció mèdica de tres a sis municipis, la qual cosa obligue també a reduir els horaris d’atenció a totes sis poblacions. Una realitat, l’Atenció Primària al Matarranya, que només és la punta de l’iceberg d’una problemàtica que afecte tota la sanitat nacional.

De fet, Repollés va recordar que «en realitat, això obeeix a la situació endèmica que tenim davant la falta d’especialistes i de recursos», molt especialment en l’Atenció Primària. La consellera en funcions va afegir que «es va fer un clam centralitzat i vam obrir totes les places que estaven vacants a l’Aragó». Desgraciadament, en el sector sanitari d’Alcanyís han quedat moltes places sense cobrir, cosa que obligue ara a Sanitat a fer una reestructuració i així «donar cobertura a totes les zones i tots els consultoris locals que depenen d’alguna plaça de metge en concret». Al mateix temps, i fent menció a l’àrea de Salut de Vall-de-roures, Repollés va explicar que «si la ràtio era de 435 usuaris per professional, pujar a una ràtio d’uns 930 usuaris manté els estàndards de qualitat» exigits. Des de DGA, la consellera en funcions va dir que els usuaris afectats «tindran també un centre de salut o un consultori local a menys de 10 minuts perquè puguen ser atesos» durant esta situació excepcional.

Sira Repollés no va amagar la realitat sanitària que afecte el Matarranya, i que no és massa diferent a la de tot el país. «És una situació complicada que hem de resoldre així: no hi ha manera de trobar metges perquè no n’hi ha. Ni en la nostra comunitat autònoma ni a altres autonomies. En totes les comunitats autònomes estem igual, i amb l’arribada de l’estiu ens hem vist obligats a fer esta reestructuració». La consellera en funcions va insistir en que «cap consultori mèdic serà desatès i qualsevol pacient podrà assistir a altres consultoris mèdics que estiguen a menys de 10 minuts de sa casa». A la vegada, Repollés va entendre que «si és necessari prendre alguna mesura addicional per a facilitar el trasllat o el transport d’aquells majors que tenen més impediments, les haurem de consensuar amb els ajuntaments i les Comarques». Des de Sanitat van recalcar que en el moment que aparega algun facultatiu interessat en les ofertes vacants, eixes places seran adjudicades i cobertes.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans