Logotips d'organismes oficials

L’aigua de boca de Massalió, «no apta» per al consum per la presència d’un bacteri

L'aparició de la 'clostridium perfringens' en les últimes analítiques d'aigua és la causa de les restriccions sanitàries. Des del consistori s'ha facilitat aigua embotellada a tots els veïns

Veïns del poble carreguen l'aigua embotellada que han facilitat des de l'ajuntament per a tota la població. Foto: NDM

Massalió ha declarat l’aigua de boca «no apta» per al consum humà després que fos detectat un bacteri en les últimes analítiques. Des del dimarts d’esta setmana es recomane als veïns i veïnes de la localitat no beure ni cuinar de l’aigua de l’aixeta per qüestions de salut, i en estos moments es mantenen les restriccions. Per assegurar el consum entre els ciutadans, i des de la mateixa tarde de dimarts, el consistori de Massalió ha facilitat aigua embotellada a tot aquell veí que la necessito. Des del servei d’analítiques i control de la qualitat de l’aigua que gestione Comarca del Matarranya s’ha procedit a eliminar la ‘clostridium perfringens’ detectada a través d’un procés d’hipercloració.

Segons ha pogut saber este mitjà de comunicació, la previsió és fer noves analítiques tant avui com demà, i en el moment que el bacteri es dono per eradicat ja es podrà tornar a beure aigua de l’aixeta. Al mateix temps, i segons va concretar Rosa Orona, alcaldessa de la població, «en cap moment Massalió ha tingut problemes de subministre d’aigua a la captació», de manera que, tot i que es mantenen les recomanacions sanitàries de no beure ni de cuinar, l’aigua continue arribant a les cases i es pot fer servir tant per a regar com per a l’ús domèstic. Des de Massalió, i després del que ha passat estos dies, el consistori ha acordat ampliar el servei de control de la qualitat de l’aigua amb Comarca, amb l’objectiu de fer un seguiment molt més minuciós de l’aigua de boca, sobretot durant els mesos d’estiu.

Esta problemàtica amb la qualitat de l’aigua arribe pocs dies després que l’agrupació Massalió Viu qüestionés la «gestió hídrica» que s’està fent al tram mitjà del riu Matarranya. De fet, i a través d’un comunicat, la formació va denunciar que tot i que «des de Pena s’estan desembassant uns 600 litres d’aigua per segon» riu avall, la captació d’aigua de Massalió ben just ho notava, i per tant, posava en risc el subministre d’aigua de boca dels seus veïns. Una situació que va vindre determinada, segons va dir Massalió Viu, per la decisió que va prendre la Junta Central d’usuaris del riu Matarranya i els afluents de desviar bona part del cabal del riu per la séquia que baixe a la Bassa de la Vall Comuna. Des de Massalió Viu, Carlos Celma va entendre que «no tenim certesa que sigue una causa-efecte del que ha passat, però insistim que la gestió de l’aigua és una qüestió molt sensible».

Dimarts a la nit es va celebrar precisament una reunió en la qual la Junta Central va detallar a l’ajuntament de Massalió la gestió que fa del riu Matarranya. En ella va recordar que «en cap moment la població ha tingut problemes de subministre d’aigua», i va voler transmetre un missatge de tranquil·litat a tota la ciutadania.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans