window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Sanitat augmentarà a 24 hores el transport sanitari urgent

El conseller va anunciar que el nou Hospital d'Alcanyís no s'inaugurarà fins al 2025

El conseller de Sanitat compareix davant de la Comissió de Sanitat de les Corts d'Aragó. Foto: NDM

El conseller de Sanitat del Govern d’Aragó, José Luis Bancalero Flores, va anunciar el 21 de setembre un increment de pressupost per ampliar l’activitat en horari nocturn del transport sanitari urgent. D’esta manera, es cobriran les 24 hores del dia, a totes les bases actuals, els 365 dies de l’any. Fins ara, només ho estaven 12 hores per jornada. L’increment d’hores que s’implementarà beneficiarà 23 bases: 10 són a la província de Saragossa; 8 estan a la província de Terol, que són Híjar, Alcorisa, Oriola, Sarrión, Muniesa, Cella, Perales i Mosqueruela; i 5 a la d’Osca.

El conseller va apuntar que esta millora es realitzarà els primers cent dies de govern, sent respectuós amb la legalitat. Segons Bancalero, este increment d’hores té com a finalitat arribar a tota la població i a tot el territori aragonès, especialment al món rural, prestant serveis bàsics a tota la ciutadania sense discriminació en funció del lloc de residència, fet que contribuïx a fer efectiu el principi de solidaritat i equilibri territorial. Amb esta finalitat, ja hi ha hagut reunions amb empresa i treballadors.

ET presenta 12.000 signatures
Sobre esta qüestió, el Moviment ciutadà Teruel Existe va dipositar el 14 de setembre passat 12.815 signatures davant la Junta Electoral d’Aragó per continuar amb el procés d’Iniciativa Legislativa Popular perquè s’ordene la prestació del transport sanitari urgent com a prestació bàsica del sistema sanitari aragonès. El moviment va denunciar, precisament, la supressió del servei de les ambulàncies de SVB (Suport Vital Bàsic) entre les 21 hores i les 9 hores del dia següent a 23 bases de la Comunitat (34% del total del territori). Una situació que ara des de Sanitat pretenen revertir.

També des de Teruel Existe van denunciar la impossibilitat de complir amb les ràtios (temps mitjà estimat de resposta en emergències) inferior a 15 minuts als nuclis on estiga ubicat el recurs i 30 minuts al medi rural. Segons TE a Aragó hi ha 467 nuclis amb un temps de resposta més gran als 30 minuts. També van alertar d’importants deficiències de recursos humans a les UVIs de transport secundari que no tenen metge durant l’horari nocturn, caps de setmana i festius a les bases de Jaca, Barbastre, Osca, Calataiud, Alcanyís, i Terol.

Hospital d’Alcanyís
Pel que fa a la construcció dels nous hospitals d’Alcanyís i Terol, el conseller va demanar ser “realistes” perquè no estaran fins al 2025. “L’Hospital d’Alcanyís va una mica més avançat i l’obra del vial està en procés d’adjudicació, però la seua execució implicarà tot 2024. Agilitzarem la licitació de l’equipament perquè es realitze en paral·lel a l’execució dels vials d’accés”. Bancaler va afegir que “això suposa que no podrem tenir l’hospital inaugurat fins al 2025, sent optimistes a principis d’aquell any”.

REDACCIÓ
Mitjans