Logotips d'organismes oficials

Alcanyís es queda fora del restabliment del transport sanitari urgent 24h

El Govern d'Aragó revertix les retallades en el servei d'ambulàncies en 20 bases de tota la comunitat

El president del Govern, Jorge Azcón, i el conseller de Sanitat, José Luis Bancalero, van anunciar divendres passat, durant una visita a Híjar, l'ampliació del servei. Foto: NDM

El Consell de Govern ha aprovat este dimecres autoritzar al Servei Aragonès de Salut (Salut) la modificació del contracte del servei de transport sanitari terrestre per al trasllat urgent de pacients, que permetrà ampliar l’activitat en horari nocturn a partir de la segona quinzena del mes de novembre i recuperar el servei que es prestava amb anterioritat. Una ampliació que deixa fora la base d’Alcanyís, a l’hospital de referència per a comarca del Matarranya.

Amb esta millora, 20 bases situades en àrees rurals donaran de nou cobertura les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, amb presència física de conductor i tècnic, quan fins ara ho estaven només 12 hores per jornada. D’esta manera, a Terol recuperen el servei SVB (suport vital bàstic) 24 hores: Híjar, Alcorisa, Orihuela, Sarrión, Muniesa, Cella, Perales i Mosquerola, però Alcanyís seguirà sense este servei mèdic a les nits, caps de setmana i festius. A la província de Saragossa recuperaran el servei: Utebo, Zuera, Illueca/Brea, Ariza, Borja, Daroca, Luna, Herrera dels Navarros, Maella i Sástago; i a Osca, Benavarri i Lafortunada.

En concret, entre 2023 i 2027, esta millora suposa un augment de 15.370.812 euros en el pressupost assignat a este servei. El Servei Aragonès de Salut va formalitzar al gener de 2023 el contracte del servei de transport sanitari terrestre per al trasllat urgent de pacients en la Comunitat Autònoma d’Aragó a l’empresa Ambulàncies Tenorio e Hijos per un import total de 126,5 milions d’euros.

A més, la millora del plec suposarà contractar al voltant d’un centenar de treballadors: 88 persones que cobriran el servei (44 conductors i 44 tècnics en emergències sanitàries), més un contingent de ‘correturnos’ que garantisquen el compliment dels calendaris laborals.

L’oposició lamenta que la revisió no arribe a Alcanyís
El Grup Socialista a l’Ajuntament d’Alcanyís va denunciar en el ple ordinari d’este dilluns que “el Partit Popular ha enganyat els veïns d’Alcanyís amb les seues promeses sobre l’UVI mòbil medicalitzada”. Per part seua, Teruel Existe s’ha felicitat per l’anunci de les millores del plec del transport sanitari urgent, el portaveu del grup, Tomás Guitarte va declarar que “ens congratulem per este èxit de la reivindicació ciutadana” i va ressaltar les 13.000 signatures recollides pel Moviment en este sentit. Per la seua part el diputat de TE Joaquín Moreno va lamentar que entre les millores anunciades per al transport sanitari no estiga que “Terol, Alcanyís, Calataiud, Barbastre i Jaca tinguen metge per a les UVIs mòbils medicalitzades“.

Igualment, va tornar a reivindicar la necessitat de disposar d’heliports apuntant que la seua ubicació ha de començar per “les zones rurals més allunyades” dels hospitals i subratllant que és “un cost que no han d’assumir les comarques”, perquè és “una responsabilitat de Sanitat”.

REDACCIÓ
Mitjans