Logotips d'organismes oficials

Aragó estén l’ús obligatori de la mascareta als pacients en sales d’espera

El conseller de Sanitat, José Luis Bancalero, anuncie que la decisió s'adopte per protegir la població vulnerable. També rebutge l'autobaixa proposada pel Ministeri en un consell interterritorial que defineix de “decebedor”

La decisió va ser anunciada pel Govern d'Aragó i es començarà a aplicar des d'este dimecres 10 de gener. Foto: NDM

Aragó ha estès l’ús obligatori de dur mascareta a les persones que estiguen a les sales de s’espera dels centres sanitaris, esperant que siguen atesos. Esta mesura s’afegeix a les que ja es van adoptar el passat 5 de gener, quan es va decidir que la mascareta fos obligatòria per als professionals de centres sanitaris i sociosanitaris quan presten serveis d’atenció directa als ciutadans. La decisió sobre l’obligatorietat de la mascareta en sales d’espera, que només s’adopte en centres sanitaris, s’ha pres davant l’augment de la incidència de grip, que ha passat de 167,5 casos per 100.000 habitants l’última setmana del 2023 a 303 casos en la primera setmana de 2024.

El registre d’infeccions respiratòries agudes (IRAS), on s’inclouen grip, còvid, faringitis, bronquitis i una llarga llista de processos respiratoris, ha crescut durant el mateix període de 1.184 casos per cada 100.000 habitants a 1.330. Destaque, però, que la covid ha baixat (de 41 a 32 casos per cada 100.000 habitants). El conseller de Sanitat, José Luis Bancalero Flores, va recordar que la taxa d’incidència d’IRAS «està en la línia de l’època prepandèmica de l’any 2019», i que fins i tot és menor que a altres comunitats autònomes. Tot i això, Bancalero va parlar de la necessitat de protegir la població vulnerable, i va considerar que esta mesura és excepcional i temporal fins que la taxa d’incidència de grip torne a baixar.

Així mateix, Bancalero, que va ser molt crític amb les decisions preses pel Ministeri, va explicar que «el sistema ha estat tensionat» en haver d’atendre estos increments de demanda «amb unes plantilles molt justes i borses a zero en algunes categories professionals», però va negar que existís col·lapse. De fet, el conseller de Sanitat va entendre que «parlar de col·lapse és improcedent perquè no ha existit. Al 90% dels hospitals, el 98% dels pacients que acudeix a Urgències i requereix ser ingressat ho fa en menys de 24 hores», va indicar. Bancalero va afegir que quan s’ha pogut contractar substituts per cobrir baixes o vacants s’ha fet i va agrair l’esforç dels professionals que estan perllongant jornades i fent hores extres en els casos en què no es poden fer estes contractacions per falta de professionals.

Bancalero va recordar també que la Comissió de Salut Pública és la que ha d’estudiar les propostes a adoptar davant l’increment de malalties respiratòries i va criticar que el Ministeri de Sanitat hage convocat el Consell Interterritorial sense conèixer abans l’opinió dels tècnics de Salut Pública. El conseller de Sanitat va retreure al Ministeri que els hagi entregat el document de treball un quart d’hora després de començar la reunió. A la vegada, el conseller s’ha pronunciat en contra de l’anomenada «autobaixa» de tres dies que ha proposat el govern central. En este sentit, Bancalero va apuntar que «no donem suport a la idea del Ministeri. La firma d’una baixa laboral l’ha de fer un metge i en este procés intervé a més un altre Ministeri que és el de la Seguretat Social».

REDACCIÓ
Mitjans