Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe creu que s’ha perdut «una gran oportunitat» per a millorar les atencions d’urgència

El moviment ciutadà replique al PP, Vox i PAR, que es van oposar a la seua Iniciativa Legislativa Popular, i que proposava «ordenar» el transport sanitari urgent

Manolo Gimeno, portaveu del moviment ciutadà Teruel Existe, va criticar a tots aquells que es van pronunciar en contra de la iniciativa. Foto: NDM

Després de la desestimació, per part del ple de les Corts d’Aragó, de la continuació del tràmit de la ‘Proposició de Llei’ que va promoure el moviment ciutadà Teruel Existe de cara a l’ordenació del Transport Sanitari Urgent a Aragó, Manolo Gimeno, portaveu del moviment, ha traslladat la seua rèplica als diferents grups que es van pronunciar en contra. En este sentit, Gimeno va entendre que el vot en contra per part del PP, Vox i PAR supose «el menyspreu de l’opinió de més dels 14.000 aragonesos firmants», però també «el menyspreu cap al personal d’infermeria de les UVI mòbils de transport secundari; el menyspreu cap als treballadors de l’empresa adjudicatària; el menyspreu cap al moviment ciutadà Teruel Existe, promotor d’esta iniciativa; i el menyspreu a la democràcia participativa». De fet, Gimeno va recordar que feia 13 anys que no es presentava a Corts una Iniciativa Legislativa Popular (ILP).

Segons el moviment ciutadà, la desestimació de les Corts d’Aragó no ha estat només per a la internalització del transport sanitari urgent, sinó també per a la creació d’una empresa pública que acabe impulsant este servei, així com per a les altres propostes que recollia la ILP. De fet, tal com va detallar Teruel Existe, esta ILP pretenia resoldre el problema de la connectivitat a les nostres carreteres, la formació continuada, reglada i obligatòria del personal sanitari especialment en atenció primària, la dotació dels centres de salut i consultoris locals, que les UVIs tinguen metge presencial en tot moment i que el personal d’infermeria no haja d’assumir responsabilitats que no els competeixen sense la cobertura jurídica a les UVI mòbils, des de Jaca, Barbastre, Osca, Calataiud, Alcanyís i Terol, on durant la meitat del seu temps operatiu no tenen metge presencial a les UVI.

Així mateix, Manolo Gimeno va aclarir que a la proposta no es plantejava la rescissió de l’actual empresa adjudicatària, sinó que durant els tres anys i mig que resten del contracte s’inicien els mecanismes de creació de l’empresa pública. A la vegada, Gimeno va denunciar que l’empresa adjudicatària (Ambulancias Tenorio), «ha registrat més de cent incidències en els vuit mesos de funcionament». També va denunciar que la remuneració dels seus tècnics d’Emergències Sanitàries diste molt de jugar a favor de la motivació dels treballadors, perquè la nòmina del mes de gener «ha estat de 954 euros». En definitiva, va considerar, «s’ha perdut una gran oportunitat de millorar de forma integral tota la cadena d’atenció a la Urgència i Emergència». Al mateix temps, Gimeno va lamentar que els portaveus de les Corts van dedicar més temps al debat del binomi empresa pública i privada que al contingut de la proposta.

El portaveu del moviment ciutadà ha convidat la ciutadania a consultar a internet la presentació de la proposició al ple de les Corts i «que cadascú trague les seues conclusions». Així mateix, Gimeno va entendre que «natres seguirem, som corredors de fons, seguirem per tots els mitjans al nostre abast i a totes les institucions comptant amb l’ajuda dels treballadors del sistema del transport sanitari».

REDACCIÓ
Mitjans