Logotips d'organismes oficials

Els premis Societat Inclusiva reconeixen al programa Unitat Memòria d’AFEDABA

Los Calatravos, l'Associació de malalts d'Alzheimer i altres demències treballa en l'abordatge precoç de les patologies cognitives

AFEDABA ‘Los Calatravos’, l’Asociació de malalts d’alzheimer i altres demències del Baix Aragó ha aconseguit pel seu programa Unitat de Memòria un reconeixement al seu compromís amb el diagnòstic precoç del deteriorament cognitiu. Es tracta d’un premi a nivell nacional que atorga COCEMFE, la Confederación Española de Personas con Discapacidad Física y Orgánica. El premi el van recollir el 6 de juny en la gala dels Premis COCEMFE Sociedad Inclusiva 2024 que va tindre lloc a Madrid. Des d’AFEDABA, la seua coordinadora i treballadora social, Yolanda Garcés, mostrava la seua alegria i orgull per este reconeixement. “Este tipus de premi visibilitza tot el compromís i serietat del mètode que usem. I valida tots estos anys d’esforç per abordar estes patologies de manera temprana i la faena que fem de concienció a la població sobre la importancia de la salut neurològica”.

El Programa Unitat Memòria ha demostrat la importància de millorar l’atenció sociosanitària de les persones amb demencia des de les fases més primerenques per tal de mantenir al màxim la seua autonomia. La clau del programa és la coordinació, a través d’un treball en xarxa entre els metges especialistes en neurologia i psiquiatria de l’Hospital General d’Alcanyís i els professionals de l’Associació. D’esta manera identifiquen els símptomes d’alarma i arriben a un diagnòstic primerenc, des de les fases més inicials del deteriorament cognitiu, i, a més, poden abordar el cas des d’una prespectiva integral.

Els símptomes més evidents son les falles en la memoria, els lapsus o oblits freqüents, però Garcés apunta també a l’apatia, la demotivació, l’aillament social i símptomes conducutals com canvis d’humor o irritabilitat. Estos primers símptomes son els que detecta el mateix pacient o els familiars i els que poden portar a una diagnóstic precoç. Tal com explica la coordinadora de l’associació, “este dignostic precoç és clau per aplicar una intervenció primerneca i poder estabilitzar el procés de deteriorament cognitiu entre dos i tres anys”. D’esta manera s’aconsegueix que la persona que s’inicia en este tipus de patologies neurodegeneratives mantinga l’autonomia en l’activitat diaria durant més temps.

A més, des d’AFEDABA s’aborda la patologia de manera integral. Segons recorda Garcés “els últims estudis apunten que el control del procés de deteriorament està basat en un 50% en les terapies no farmacològiques, i l’altre 50% serien tractaments mèdics presrits pel neuròleg”. Es per això que actualment es recomanen als pacients les terapies no farmacològiques, grups d’internvenció i l’abordatge terapèutic no farmacèutic. AFEDABA és un centre terapéutic especializat en este tipus d’intenvenció no farmacològica. Apart de fer avalucacions i seguiment, plantegen als pacients pautes de treball, entrenament cognitiu i habits neurosaludables. Per a fer tot això, es recolzen en les noves tecnologies, usen les videotrucades i diferents plataformes d’estimiulació cognitiva en línia. A l’associció fan servir ‘NeuronUp’ un programari especializat que peremet als professionals dissenyar sesions de treball adaptades a cada pacient. El malalt accedeix a la seua sessió de treball des de casa seua, a través d’un ordinador o una tauleta amb internet, i el professional rep els informes sobre com està desenvulpant les taques i pot adaptar-les i guiar-lo a distancia. “Les tecnologies ens estan ajudant molt a acostar este tipus de terapies valiades a les zones rurals”, assegura Garcés.

Al Matarranya, els pacients accedeixen a l’Assocaició a través del sistema sanitari o bé dels serveis socials de la Comarca del Matarranya. Ja que, a més, a AFEDABA ofereixen serveis d’informació i sensibilització i, sobretot, suport emocional y psicològic per a les families, especialmente als cuidadors. Este tipus d’enfermetats son altament discapacitants, afecten molt a l’entorna familiar i tenen una alta prevalència. Segons Garcés una de cada tres persones majors de 70 anys tenen un deteriorament cognitiu. Això es tradueix en que “una de cada quatre families espanyoles está atenent a un pacient amb un procés de demència. De fet, estes patologies son la primera causa de dependència entre la població més major a nivell mundial”. I cal afegir que “son malalties amb una mitjana de duració d’entre 8 i 12 anys”.

La alta esperança de vida que s’està aconseguint en les nostres societats va lligada amb l’aparició cada vegada més destacada d’este tipus de malalites associades a l’edat. És per això que la faena d’este tipus d’associaicóns com AFEDABA és bàsic per a la comunitat i  premis com el que acaben de rebre de COCEMFE donen visibilització a la seua tasca i a les malalties amb les quals treballen.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans