Logotips d'organismes oficials

Naix la iniciativa gastronòmica, turística i agrícola ‘Pasión por el Olivo’ per a revaloritzar l’oli

El projecte oferirà cates i degustacions i pretén augmentar la varietat del producte en les cartes de restauració

Este 30 de juny va tindre lloc una reunió del projecte / Foto: NDM

Pasión por el Olivo és la nova iniciativa que naix des del projecte Pon Aragón en Tu Mesa i que busca revaloritzar un dels principals productes de la zona: l’oli. Amb el suport del Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya, Omezyma, esta iniciativa pretén generar sinergies entre entitats vinculades a la cultura de l’oli del Baix Aragó Històric i posar en valor la cultura de l’oli entre productors que aposten per la qualitat, la gastronomia i el turisme.

Un cercle que es retroalimenta amb la idea de fer de la comarca una referència oleícola gràcies als nombrosos i diversos sectors que pretenen incidir en el projecte. L’agricultura, la gastronomia i el turisme seran els tres encarregats de representar l’oli i crear sinergies per a revaloritzar la cultura de l’oli a través d’una xarxa de comunicació.

La iniciativa implica realitzar degustacions i cates de primera mà en les finques productores de l’oli fins a arribar al màxim en el sector gastronòmic, en el qual es preveu disposar de cartes amb diversos tipus d’olis per a aconseguir que “no es veja el producte com merament un amaniment” i posicione el producte com una referència. Activitats que es duran a terme a través d’empreses de turisme actiu, fires o jornades gastronòmiques.

En este sentit, el passat 30 de juny, després de diverses reunions presencials en setmanes anteriors, es va realitzar una trobada entre tots els sectors al de Mas de Flandí a Calaceit on els promotors del projecte van definir unes bases i coneixements al voltant de l’oli aplicables a la gastronomia i servei en sala on l’optimisme, la bona sintonia i les ganes van ser els elements més visibles. A partir d’aquí, l’Associació d’Empresaris del Matarranya serà l’encarregada del desenvolupament de la part comunicativa i de continguts del projecte.

En un futur, una segona fase estudiarà elaborar rutes en l’olivera com a protagonista complementat amb altres elements tan característics del Matarraña i que donaria un valor afegit com la “Pedra en Sec”, el patrimoni cultural i el paisatge.
Pasión por el Olivo no descarta realitzar qualsevol tipus de col·laboració amb la Comarca del Matarraña, especialment amb el projecte de catalogació d’oliveres singulars.

En total 14 empreses de la zona crearan sinergies entre estos sectors. El projecte, encara que esta obert a la inscripció de qualsevol empresa d’estos sectors, està format per Mas de Flandí de Calaceit, BioCaseres de Caseres, Proecmat de La Vall, Mas de Catxol a Ràfels, Tel-luric de La Portellada, Lo Molí de Calaceit, El Convent de La Freixneda, Molí del Hereu de Ràfels, Torre del Visco de Fondespatla, Fábrica de Solfa de Beseit, Torre del Marqués de Mont-roig, Senda de Beseit, Turismo Matarraña de Vall-de-roures y Taxi Tour Matarraña de Queretes.

REDACCIÓ
Mitjans