Logotips d'organismes oficials

La campanya del préssec recull tan sols un 30% de fruita d’alta qualitat

Massalió encara les últimes setmanes de recollida de fruita en una campanya inusual

Imatge d'arxiu de la campanya del préssec. / Foto: NDM

En plena campanya de recollida del préssec, Massalió viu una de les temporades més inusuals de tots els anys. La borrasca que va deixar al seu pas pedra a principis del mes de juny i la impossibilitat de contractar temporers d’altres països porten una campanya minvada este 2020. “Des que estic al càrrec de la Cooperativa, mai havíem tingut una campanya tan complicada”, va admetre Verónica Esteban, gerent de la Cooperativa San Isidro de Massalió.

Encara que el treball de la Cooperativa San Isidro no ha cessat des de l’inici de la campanya el mes de juny passat, “ha sigut una campanya tranquil·la”, va assegurar Esteban. “Per sort no hem registrat cap cas de COVID-19 i hem aconseguit treballar amb total normalitat”, va explicar. El mes de setembre encara la recta final de la collita, que coincidix amb la quantitat més gran de fruita recollida.

Encara així, un 50% de la collita es calcula que es va perdre el passat 3 de juny quan una gran pedregada va registrar en parts del terme municipal de Massalió ràfegues de vent de fins a 116 km/h. “S’ha notat la falta de quilos de fruita”, va assegurar la gerent, “alguns agricultors creien no haver sigut afectats, però s’han adonat que sí que els afectarà”. Un 20% de la fruita recollida durant esta campanya s’ha destinat al destrio, que restat al 50% de pèrdues per la precipitació, ha produït tan sols un 30% de préssec d’alta qualitat. “Portàvem uns anys tranquils en este aspecte i enguany ens ha tocat. Com sempre, esperem una campanya millor per a l’any que ve”, va explicar.

Quant a la comercialització de la fruita, el mercat no s’ha vist afectat en gran manera per la situació actual, atés que volum de quilos es preveia una mica menor al d’anys anteriors, els preus han permés afrontar la temporada amb seguretat.

Una de les problemàtiques a les quals s’ha hagut d’enfrontar la Cooperativa en esta campanya ha sigut la contractació de temporers, que habitualment arribaven des d’altres països per a realitzar les labors d’embossat de préssec i de triatge de la fruita en la Cooperativa. Bona part del personal contractat durant els mesos d’estiu han sigut els joves de la mateixa localitat.

REDACCIÓ
Mitjans