Logotips d'organismes oficials

L’olivar del Matarranya sofreix els danys de la borrasca Filomena

UAGA i CHA van demanar que es declarés zona catastròfica

Calculen danys del 50% del volum de l'arbre. | Foto: MJG

La borrasca Filomena va arribar al Matarranya durant el cap de setmana del 8 al 10 de gener deixant acumulacions per neu amb fins a 60 centímetres de gruix. Malgrat que els seus danys van ser menors que la borrasca Gloria, els grans afectats de Filomena han estat les oliveres.

Segons apunten des de la Unió d’Agricultors i Ramaders d’Aragó (UAGA), el pes de la neu va provocar el trencament de nombroses branques, aproximadament el 50% del volum de l’arbre. Aquest trencament en els arbres adults implica la reducció en la collita durant uns 5 anys fins que surten de nou les branques i siguen productives. I en el cas de les plantacions joves, pot suposar la mort de l’arbre.

Per aquest motiu, des de UAGA es va sol·licitar el passat 14 de gener declarar com a zona catastròfica l’olivar del Matarranya, Baix Aragó, Belchite i Codo. Reivindicació a la qual també es va unir Chunta Aragonesista (CHA). El president de CHA, Joaquín Palacín, ha donat suport a la petició del sindicat UAGA assenyalant que “la borrasca Filomena ha provocat nombroses destrosses en aquestes zones, en les quals aquest cultiu tradicional suposa un important complement econòmic per a moltes famílies”. A la qual cosa, va afegir: “A més, els danys econòmics podrien ser majors, perquè encara no havia acabat la recol·lecció en aquestes zones”.

A les Comarques del Matarranya i el Baix Aragó a aquesta afecció del 50%, se li suma la destrossa que havia provocat la borrasca Gloria l’any passat i que també es va quantificar en un 50%. Per tant, hi ha moltes parcel·les en les quals els arbres han quedat completament destrossats i deixaran de produir durant uns quants anys. Aquesta mateixa idea és la que transmetia l’alcalde de Fórnols, Daniel Ferrer, “la nevada de Filomena no ha produït tants danys com la de Gloria, però l’efecte sumatori dels dos temporals provocarà que disminueixi molt la producció i això és molt greu per a un territori com el nostre, on el sector primari és tan important”.

En resposta a les reivindicacions, el dimarts 19 de gener, El Consell de Ministres, va aprovar la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil per a les comunitats autònomes de Principat d’Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Aragó, Madrid, La Rioja, i Navarra. Per això, estan previstes ajudes per a pal·liar els danys de Filomena. Cal recordar que el terme “zona catastròfica” ja no existeix en la normativa actual i que formalment es denomina com a “declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil”.

Des del Centre de Sanitat i Certificació Vegetal del Govern d’Aragó, amb la finalitat de garantir un estat òptim de les oliveres afectades per la nevada recomanen realitzar una neteja de les branques trencades, deixant talls nets o fins i tot recobrir amb massilla segelladora els tallis més grans. Així mateix aconsellen efectuar un tractament amb algun compost cúpric.

Al Matarranya, les localitats situades més al nord del territori han estat les més afectades. Entre altres, Arenys de Lledó, Calaceit, Massalió, Torre del Compte i La Vall del Tormo.

REDACCIÓ
Mitjans