Logotips d'organismes oficials

La Portellada es reinvente i cree una fira d’horticultura en versió digital

La junta de la fira s'ha adaptat a les restriccions pel coronavirus i ha impulsat un munt d'activitats a través d'internet. 

S'ha fet un concurs de tapes i pròximament faran xarrades i penjaran tutorials dedicats al món de l'hort. | Foto: NDM

La pandèmia ens ha robat moltes coses. Sobretot, vida social. Les festes patronals, la cultura als carrers o inclús les fires temàtiques que teníem repartides per la nostra comarca. Però com diria aquell, reinventar-se o morir. D’este eslògan han fet virtut a La Portellada, que lluny de renunciar a la seua fira especialitzada en el món de les llavors i l’horticultura, s’han passat al món digital per a programar diferents activitats vinculades al camp i a l’hort. A través del bloc feriadelaportellada.blogspot.com, la Fira de La Portellada ha programat diferents activitats. Les més immediates se van celebrar durant la Festa de l’1 de Maig, marcant d’esta manera els dies que se sol viure la fira físicament. Aprofitant la rogativa de Sant Pere, se van repartir coquetes per les cases del poble i es va fer un concurs de tapes, una iniciativa dedicada a la carxofa i que va reunir més de 60 propostes culinàries diferents.

Víctor Vidal és una de les persones encarregades de la fira, i va recalcar que “mos ha sorprés de manera molt grata la resposta que ha tingut este concurs de tapes”. Més de 50 tapes diferents, 50 tapes fotografiades, i disponibles a través del bloc, en un concurs que “ha reunit molts veïns del poble però també gent de fora que ha participat en esta iniciativa”. Una Fira de La Portellada que enguany tindrà un parell de particularitats. La primera, este format virtual. La segona, la duració. I és que enguany les activitats s’allargaran unes quantes setmanes. De fet, a través del bloc, els usuaris que vulguen “podran adquirir planter, aixadelles, llavors o vi”, va apuntar Vidal. La cosa és que “enguany els expositors estan al món virtual. Este bloc et porte a la web de les empreses o entitats que solen estar a la Fira de La Portellada, i d’esta manera mantenim estos vincles que havíem creat en passades edicions”.

Però les propostes no acaben aquí. Al llarg de les pròximes setmanes, el bloc servirà de plataforma virtual on es presentaran productes, es penjaran tutorials per a la producció de l’horticultura i albergarà xarrades sobre el món agrícola. En definitiva, intentar mantindre l’essència de la fira, però adaptant-se al món 2.0. Agraïnt la resposta i participació de la gent, des de l’organització han repartit llavors entre tots aquells que en vulguen. De fet, i des dels seus orígens, la filosofia de la Fira de La Portellada també passe per posar en valor i recuperar aquelles llavors i espècies vegetals que té el territori. Víctor Vidal, estretament vinculat a la Red de Semillas de Aragón, va explicar que “per sort, i durant esta època de pandèmia, ens van deixar fer la nostra faena. De fet, continuem repartint moltes llavors i ara mateix s’estan fent tomateres a Toledo que van eixir de la Fira de La Portellada”.

Fesol de Beseit
Al marge de ser una festa de primavera per a La Portellada, la Fira de l’Horticultura va nàixer per a dignificar i posar en valor l’agricultura i les espècies autòctones que tenim al Matarranya. Vidal va posar l’exemple del fesol de Beseit. “Fa uns anys, el fesol de Beseit només es podia consumir a la Fonda Alcalá de Calaceit i per algunes fondes de Beseit. Ara, Kike Micolau abandere, a través de La Fábrica de Solfa, un producte que cada vegada està més present a la cuina del Matarranya. Ha passat a ser un producte d’autoconsum que treballava una família a Beseit, a cultivar-se cada vegada més pels horts del territori”. Víctor Vidal va entendre que “esta és una de les grans funcions de la Red de Semillas i de la Fira de La Portellada, que no és altra que posar en valor este patrimoni”. Vidal creu que el fesol de Beseit pot acabar tenint tanta importància com alguns productes que defineixen l’ADN de la nostra comarca.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans