Logotips d'organismes oficials

El projecte ‘Pon Aragón en tu mesa’ arrime els vins de la terra al restaurador local

Alcanyís va acollir este dimarts una primera experiència que busque incentivar el consum de proximitat, una proposta que també es farà al Matarranya i a través de diferents productes

Un total de 27 persones van assistir a esta experiència que ha impulsat el Grup d'Acció Local. | Foto: NDM

Alcanyís va albergar dimarts passat un tast de vins de la terra que va anar dirigit als restauradors i hotelers del territori. Un total de 27 persones van assistir a esta experiència que ha impulsat el Grup d’Acció Local a través del projecte Pon Aragón en tu Mesa, i que al llarg dels pròxims mesos organitzarà diferents propostes pel Baix Aragó i pel Matarranya per a donar a conèixer i fomentar el producte local i de proximitat. Per a este mes de juny, el producte triat ha segut el vi. Però de cara als pròxims mesos es treballaran uns altres productes de la terra vinculats a les nostres comarques i que formen part de la nostra idiosincràsia, com són l’oli, les ametles, la mel o el xocolate.

Des del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya, el seu gerent Joaquín Lorenzo va apuntar que esta primera experiència «ha segut molt interessant», i ha comptat amb la coordinació de Raúl Igual, prestigiós sommelier que al llarg dels últims anys ha fet molta difusió del vi del Matarranya i el Baix Aragó. Parlem d’una iniciativa que «ha anat dirigida als comerços, a les cafeteries i als bars, al món de l’hostaleria i al sector turístic en general, de tal forma que els negocis siguen coneixedors del vi que s’elabore a les nostres comarques i el puguen incorporar a les seues cartes». I és que, tal i com va afegir Lorenzo, «és una pena que molts bars i restaurants de les nostres comarques no tinguen vi de la terra als seus locals». Per això, i a través d’iniciatives com les que es van impulsar dimarts a Alcanyís «busquem canviar el xip i posar en valor el producte que produïm a casa nostra».

Esta primera experiència va tindre bona resposta, i no només va servir per a conèixer diferents vins que es produeixen al territori, sinó també per a conversar i intercanviar percepcions. «L’última paraula la té el restaurador, però crec que és molt útil per a tots fer economia circular i consumir producte local i que el client puga triar el vi que es vol prendre», va considerar Joaquín Lorenzo. La proposta organitzada a Alcanyís va anar dirigida exclusivament als professionals del sector de la restauració, i la intenció és repetir-la al llarg dels pròxims dies a Vall-de-roures. Però el vi només és el punt de partida. I és que estes experiències s’aniran repetint tots els mesos, i si a través de Pon Aragón en tu Mesa ara s’estan treballant els vins de la terra, de cara a pròximes accions s’incidirà i donarà a conèixer l’oli del territori, així com el fruit sec i el xocolate o la mel.

Producte agroalimentari
Al mateix temps, i a través d’un conveni de col·laboració que han firmat l’ajuntament d’Alcanyís i el Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya, des de fa unes setmanes s’està organitzant a la capital del Baix Aragó un mercat agroalimentari a través del qual es done a conèixer i es comercialitze aquell producte ecològic que s’està produint a les nostres dos comarques. Un mercat que se celebrarà una vegada al mes i que la setmana passada va organitzar la segona edició. En relació a este experiència, Joaquín Lorenzo va recalcar que «és una iniciativa molt interessant que va dirigida als productors del territori». De fet, des del Grup d’Acció Local reconeixen que «la mentalitat dels consumidors està canviant, i cada vegada s’estan valorant més coses que el preu, com són l’origen del producte, la petjada de carboni o la forma de produir un producte». D’aquí iniciatives com estos mercats agroalimentaris.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans