Logotips d'organismes oficials

El sector vinícola inicia la verema amb un important volum de collita

Les abundants pluges de setembre han retardat unes setmanes l'inici de la recol·lecció

Video Thumbnail
El sector vinícola del Matarranya inicia la verema amb un important volum de collita
Setembre és el mes per antonomàsia de la verema en el Matarranya, si ens fixem en l'evolució de les últimes collites. Les preferències de vi actuals busquen una concentració d'alcohol més baixa, fet que comporta una tendència a veremar una mica abans del que feien els nostres ancestres. També el can

Setembre és el mes per antonomàsia de la verema en el Matarranya, si ens fixem en l’evolució de les últimes collites. Les preferències de vi actuals busquen una concentració d’alcohol més baixa, fet que comporta una tendència a veremar una mica abans del que feien els nostres ancestres. També el canvi climàtic ha empès a avançar lleument el punt òptim de maduració del raïm per a la collita.

La campanya actual s’està presentat atípica, molt marcada per les inclemències meteorològiques. Les contínues pluges del mes de setembre han dificultat i retardat la campanya. Carlos Al­besa de Bodegas Crial de Lledó ja apuntava la dedicació extra que han hagut de tindre en esta verema: “hem hagut d’estar molt damunt del camp, veient les parcel·les individualment i analitzant com està la maduració i comprovant en les zones més profundes si el terra estava mullat i si es podia entrar a collir”. Per sort la darrera setmana de setembre el temps va canviar i això ha permès assecar els camps i està ajudant al fet que el raïm acabe de madurar correctament, concentrant sucres i mantenint l’acidesa.

Els agricultors que conformen la cooperativa del Camp de San Pedro de Queretes, van començar a finals de setembre la verema, també una mica més tard de l’habitual a causa de les pluges. El seu president, Andreu Llerda, apuntava que “hem començat pel raïm blanc i ara estem amb els negres”.

Bon volum de collita
Segons Llerda esta campanya es presenta “bona en relació amb el volum de raïm recol·lectat, però pot ser una mica més fluixa en graus i qualitat“. Des de Bodegas Crial apunten en la mateixa direcció, preveuen uns nivells de quantitat mitjans-al­ts. “Les vinyes venen de dos anys amb hiverns molt plujosos i amb neu, que fa que la saó baixe profund en la terra, i això comporta que la planta no sofrisca estrès hídric i tinga accés a l’aigua i puga inflar el gra” explicava Albesa. Segons les seues anàlisis, on miren la part proporcional de pell i polpa, enguany el raïm tenen més volum de polpa que altres temporades i el gra és una mica gran.

Afectats per la pandèmia
Els cellers i cooperatives del territori van sofrir un fre total en les seues ventes durant els mesos més durs de la pandèmia. Però a mesura que s’han anat obrint les restriccions, el sector també ha anat millorant la seua situació. Per a Crial que “el turisme estranger, amb un bon poder adquisitiu, no haja acabat d’arribar a ressentit molt als cellers”. Però buscant la part positiva, “ens ha ajudat a ser més eficients, en tenir més temps hem pogut millorar el treball en els cellers. Després d’una crisi, sempre se surt més reforçat”.

Els vins d’esta campanya començaran a sortir comercialment l’any vinent. Al gener es podran provar ja les primeres ampolles. Els blancs i rosats són els primers a ser embotellats i els negres arribaran entorn a la Setmana Santa del 2022.

Tan restaurants, botigues, com a clients finals estan apostant pel vi del terreny. Des de Bodegas Crial estan contents amb la resposta del territori “en els últims anys hem vist un millor acolliment del nostre producte en la zona. I això és degut en bona part al fet que cada dia estem lluitant més per a augmentar la qualitat dels nostres productes”. Els vins dels nostres cellers estan també començant a ser reconeguts a escala internacional, en concursos del sector com el ‘Grenaches du Monde’ o ‘Concours Mondial Bruxelles’.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans