Logotips d'organismes oficials

El col·lectiu agrari es manifesta a Saragossa i exigeix una PAC ‘més justa’

Unes 1.500 persones del sector es van concentrar en contra del model de política agrària comuna

La manifestació va acabar en la plaça del Pilar, enfront de la seu de delegació del Govern a Aragó. | Foto: UAGA-COAG

Les quatre organitzacions agràries UAGA-COAG, ARAGA, UPA i ASAJA d’Aragó, i Cooperatives Agroalimentàries van convocar el passat 8 d’octubre en la capital aragonesa una manifestació contra l’actual document de la Política Agrària Comuna (PAC) que planteja el Govern Central.
Unes 1.500 persones es van concentrar enfront de la seu del departament d’Agricultura del Govern d’Aragó per a mostrar el seu rebuig al model de PAC que el Ministeri busca aprovar en els pròxims dies. Sota el lema ‘Una PAC per al suport d’agricultors i ramaders. No a la proposta Planas‘, van reivindicar que el document del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, perjudica clarament els homes i dones que viuen de l’agricultura i la ramaderia. El secretari general de UAGA, José María Alcubierre, va declarar que “veiem tan crítica la situació que no ha estat complicat consensuar una taula reivindicativa per a exigir canvis en una PAC que deixa als professionals als peus dels cavalls”.

Els productors van protestar per qüestions com que s’acabe amb la “desigualtat entre territoris“, el suport al sector de la ramaderia extensiva o perquè s’incloga el fructícola i llenyós en la PAC “amb un pressupost adequat“, així com perquè el Ministeri cofinance el segon pilar d’esta política i que, al costat del Govern d’Aragó, recupere els pressupostos del període anterior.

Sota pancartes amb lemes com a ‘Agricultura amb agricultors, ramaderia amb ramaders. Relleu generacional’, ‘PAC justa’ o ‘Es moren els pobles sense agricultors ni ramaders’, la manifestació va partir pel carrer de Don Jaime I cap a la seu de la delegació del Govern, en la plaça del Pilar, encapçalada per un tractor amb missatges en contra dels plans del ministeri.

Els agricultors terolencs
Les organitzacions agràries, Cooperatives Agroalimentàries i Agrigate van cridar als agricultors i ramaders terolencs a participar en la manifestació. El secretari provincial de UAGA, David Andreu, va dir que la manifestació té com a objectiu mostrar des de la “unitat d’acció” la “disconformitat” amb la proposta de reforma de la PAC per a 2023-2027, que va qualificar de “continuista“. “Encara perjudica més a Aragó i a la província de Terol que l’anterior”, va dir. Andreu va recordar que, encara que les reivindicacions s’han consensuat, UAGA vol posar l’accent en la necessitat d’eliminar els drets històrics per a tornar a calcular l’import de les ajudes segons la situació actual de cada explotació. En la seua opinió, este ha de ser el punt de partida per a posar fi als greuges comparatius que sofrix la província de Terol amb relació a Saragossa i Osca, i del conjunt d’Aragó respecte a Espanya. En este sentit des de ARAGA sol·liciten un increment dels pressupostos per a igualar “per dalt” a totes les regions.

Durant la mobilització, el secretari general de UAGA-COAG va assenyalar que “ja val amb esta PAC que vol plantejar el ministre Planas, una PAC continuista que ens ha fet perdre milers de professionals del sector agrari en els últims deu anys, milers de persones que treballaven i vivien als nostres pobles que s’han perdut”. Per part seua banda, José Manuel Roche, secretari general d’UPA Aragó, va avaluar com una cosa molt positiva que totes les associacions i cooperatives del camp hagen sortit al carrer “sota una mateixa bandera“.

REDACCIÓ
Mitjans