Logotips d'organismes oficials

El reconegut professional Sergio Perelló impulse unes jornades sobre pastura al Matarranya

La proposta, impulsada des de l'associació del sector oví, va reunir una vintena de pastors d'Aragó, Catalunya i País Valencià

Peu de foto: Les jornades van reunir una vintena de pastors, que van treballar amb els seus gossos. Foto: R. LOMBARTE

L’associació del món oví del Matarranya va reprendre a principis d’abril els seus cursos de formació. Després de dos anys parats i condicionats per la pandèmia, han tornat unes trobades que busquen perfeccionar la faena i aprofitar al màxim les qualitats dels gossos. Una formació que va comptar amb una visita de luxe, ja que va ser el prestigiós pastor Sergio Perelló, campió de gossos d’atura a Anglaterra, l’encarregat de dirigir este curs. Una vintena de pastors aragonesos, catalans i valencians es van donar cita en un curs que va durar dos dies, i que buscava aprofitar les qualitats físiques i mentals dels gossos pastors, que en definitiva és una de les ferramentes més importants que té un pastor.

Alberto Riba és el president de l’associació, i va remarcar que «fa uns anys que organitzem jornades al voltant del pasturatge». Després de dos anys d’impàs, «ens hem tornat a posar al dia. I ho hem fet amb un pastor que durant set anys ha treballat a Anglaterra, al bres del pasturatge». Un cap de setmana fred i de vent, «però que ha estat molt interessant perquè Sergio Perelló entén molt d’animals i els pastors han marxat molt contents». Des de l’organització van valorar cursos de formació com el que s’ha viscut al Matarranya. «Hi haurà pastors que potser no li donaran importància. Però tindre un gos amb qui t’entens és important, perquè al final és la nostra eina de treball».

Per la seua part, Sergio Perelló va assenyalar que «en este curs ens hem centrat principalment en com iniciar un gos, com corregir problemes en segons quines situacions i començar de zero per instaurar unes bases en un gos i que així pugue ser una bona ferramenta de treball». Perelló es decante per races com el border collie, un gos propi d’Escòcia i del nord d’Anglaterra, i que «té unes qualitats físiques i mentals que per mi el converteixen en la millor raça de gos pastor possible. Són uns gossos que et donen molta versatilitat». Al mateix temps, Perelló va explicar que «avui tenim molta informació per entrenar l’instint del gos», unes armes que «tenim l’obligació de transmetre a altres pastors».

Estes jornades es van dividir en dos dies. El dissabte, pastors i gossos movien ovelles en recinte tancat. El segon dia, la feina es va fer a camp obert. Sobre la faena dels pastors i la seua trajectòria professional, Sergio Perelló va explicar que «vaig acabar a Anglaterra perquè volia aprendre tot sobre gossos i ovelles. Volia ser el que realment sóc. Vaig començar de pastor, vaig adquirir experiència, i a poc a poc em vaig animar a assistir a concursos de pasturatge». De fet, Sergio Perelló, natural de les Illes Balears, té un gran reconeixement internacional. Abans de visitar el Matarranya, va estar uns dies pels Estats Units, per després anar a Alemanya i seguir amb la seua faena de formació.

El futur del pastor
Esta jornada de formació impartida per Sergio Perelló va reunir pastors del Matarranya, però també vinguts d’altres localitats d’Aragó, Catalunya i el País Valencià. Una trobada entre professionals que va servir per parlar sobre la realitat i el futur del sector. Alberto Riba va apuntar que la situació actual, molt condicionada pels sobrecostos al sector primari, inclús va fer que algun professional s’haguera excusat i no va assistir a les jornades de Vall-de-roures. «Crec que esta crisi serà la més forta de les que hem tingut estos últims anys», va considerar Riba. «Serà llarga i lamentablement s’endurà molts professionals si no es prenen decisions valentes».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans