Logotips d'organismes oficials

El territori demanarà la zona catastròfica per la malesa ocasionada durant les gelades d’abril

La temporada de l'ametla es done per perduda a pràcticament tot el territori, igual com bona part de la fruita dolça. Auguren un any nefast per a l'agricultura de secà

Video Thumbnail
El territori demanarà la zona catastròfica per la malesa ocasionada durant les gelades d'abril
El Matarranya i les comarques del Baix Aragó i el Baix Cinca estan consensuant un document per a demanar la declaració de zona catastròfica davant les fortes gelades que el territori va patir a l'abril. Entre el dissabte 2 i el dimarts 5 d'abril, zones com el Matarranya van baixar fins als 6 graus n

El Matarranya i les comarques del Baix Aragó i el Baix Cinca estan consensuant un document per a demanar la declaració de zona catastròfica davant les fortes gelades que el territori va patir a l’abril. Entre el dissabte 2 i el dimarts 5 d’abril, zones com el Matarranya van baixar fins als 6 graus negatius, castigant de forma severa els camps de cultiu, especialment els fruitals i l’ametla. Sobre esta qüestió, i en informes de presidència, Rafa Martí, president de Comarca, va concretar en l’última sessió plenària que «les zones afectades estem consensuant un document davant d’una gelada que podríem definir d’històrica i que ho ha pelat tot». El sector agrícola es mostre bastant pessimista. L’oliver ve d’una campanya molt bona, però d’un hivern bastant sec i que difícilment es podrà recuperar d’aquí a la temporada de collita. I d’ametla, pràcticament no n’ha quedat ni una. És per això que el Matarranya i altres comarques veïnes tenen intenció de demanar la zona catastròfica, així com sol·licitar línies d’ajudes ICO al mínim interès i en dos anys de carència, com també buscar excepcions fiscals en el modulatge. Fórmules que traslladaran al Govern d’Aragó per a fer la petició formal al Govern d’Espanya.

Víctor Vidal és agricultor de La Portellada, i va concretar que «no hi ha cap mes d’abril que no gelo. Ara bé. Les gelades d’abril solen vindre per inversió tèrmica, afectant especialment els fondos. Les zones fondes són més delicades a l’hora de collir i, en canvi, les zones altes sempre se solen salvar». Però esta vegada no ha segut així, i pràcticament no s’ha salvat res. Va vindre un temporal del nord, «i durant tres dies consecutius vam arribar a mínimes de -3 graus», va afegir Vidal. Això s’ha traduït en «una afecció al 100 per cent dels arbres, que no al 100 per cent de la collita perquè sempre hi ha alguna ametla que es pot salvar, però que farà plantejar-se si val la pena collir la poca cosa que ha quedat». Vidal va ser bastant pessimista perquè, a sobre, «venim d’un mes de març que ha plogut de forma molt constant», creant un problema de fongs que afecte ametlers i oliveres. Per tant, «les ametles les donem per perdudes a causa de les gelades, i les oliveres, que venim d’un any de rècord tant per arbre com per producció territorial, arribaran cansades i amb fongs. Per tant, la floració també l’esperem bastant fluixa». Víctor Vidal va afegir que «estem a l’abril i l’olivera no està florida. Molts arbres no en tindran ni tampoc una».

Des de la zona baixa del Matarranya, Bernardo Funes, agricultor de la Vall del Tormo, va remarcar que «faltarà fer la valoració final, però el grau de sinistre ha segut molt elevat i molt important. I no sol a nivell de fruita seca, sinó també en fruita dolça. Ha segut un autèntic desastre». Funes va qüestionar l’eficiència dels seguros agraris, sobretot per al menut agricultor, entenent que «haurien de ser ferramentes sòlides per assegurar la renda agrària i no un gasto més per a l’agricultor». Les gelades de l’abril han tingut un radi d’afectació molt gran, afectant comarques de Terol, Saragossa, Osca i Lleida. Bernardo Funes va entendre que la declaració de zona catastròfica pot ser una bona solució. «Lògicament, tot el que sigue ajudar el sector primari és molt interessant. Una altra cosa és de quina manera seran estes ajudes i quan arribaran». Al Baix Aragó, les gelades del passat mes d’abril també han tingut unes conseqüències enormes. Joaquín Lorenzo, veí de Torrecilla i gerent del Grup d’Acció Local del Baix Aragó i Matarranya, va explicar que «la gelada pràcticament no ha salvat cap ametla. La crescuda del fruit estava ja molt avançada, estava tot quallat, i en les prospeccions que he pogut fer he vist que pràcticament no s’ha salvat res».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans