Logotips d'organismes oficials

Llum verda a l’impuls de la IGP ‘Cerdo de Teruel’

Des del Govern d'Aragó destaquen la importància de la indústria del porcell per a la nostra província

Carmen Urbano va anunciar l'aprovació d'esta figura protegida. Foto: NDM

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Cerdo de Teruel és una realitat. El BOA va publicar el 12 de maig passat, tal com va avançar la directora general d’Innovació i Promoció Agroalimentària del Govern d’Aragó, Carmen Urbano, la decisió favorable perquè la IGP ‘Cerdo de Teruel’ sigue inscrita al Registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides europees. Una protecció nacional transitòria que permetrà la venda d’esta carn al mercat nacional emparada a la nova figura. Un projecte de llarg recorregut que, segons va afegir Urbano, «des del Govern d’Aragó esperem que esta qualitat diferenciada qui tindrà la carn de gorrino servixque per a generar molta més economia al voltant d’esta indústria a la província, a Aragó i que ens dono moltes alegries al mercat nacional».

La reputació de la carn de gorrino de Terol derive de l’excel·lent qualitat dels productes emparats per la Denominació d’Origen Protegida ‘Jamón de Teruel’ i ‘Paleta de Teruel’, ja que la producció de carn ha tingut una repercussió directa a la resta de la canal. La zona geogràfica de producció (criança, sacrifici i peces de carn) de la IGP ‘Cerdo de Teruel’ està constituïda per la província, ja que el sector porcí té un gran pes en el sector primari, sent un excel·lent impulsor de la província, de la mà de grans infraestructures, cooperatives, empresaris, grangers i industrials molt dinàmics. La carn de ‘Cerdo de Teruel’ es presente al consumidor final sempre en fresc, ja sigue en peces, tall o a filets, sense haver patit cap altra transformació que el tall. L’alimentació dels animals es base en cereals que, sempre que és possible, procedeixen de la nostra província.

Un llarg recorregut
A finals de 2015, els productors de la Denominació d’Origen Protegida ‘Jamón de Teruel’ i ‘Paleta de Teruel’, davant de la creixent demanda i reconeixement de la carn obtinguda de les canals, els cuixots i les espatles de les quals anaven destinades a la Denominació, van reprendre el estudi d’una figura de qualitat que aportés valor afegit a la carn fresca. L’any 2017 es va decidir canalitzar els treballs per a obtindre una Indicació Geogràfica Protegida i van començar els estudis de tipificació del producte i de la resta dels requisits necessaris per a l’obtenció de la protecció europea mitjançant el registre de la IGP. Al març de 2019 es va constituir l’Associació Professional de Productors de ‘Cerdo de Teruel’, agrupació impulsora de la IGP, que va presentar la sol·licitud definitiva de la IGP ‘Cerdo de Teruel’ a l’octubre de 2019.

El setembre de 2020, el BOA va publicar l’ordre de decisió favorable del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient per a la inscripció al registre comunitari de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Cerdo de Teruel’.

REDACCIÓ
Mitjans