Logotips d'organismes oficials

El sector de l’apicultura sol·licite ajudes directes per a salvar la seua activitat econòmica

UAGA recorde que els apicultors estan en una situació agònica derivada d'uns costos de producció desorbitats i de les males collites de les dos últimes campanyes

Caixes d'abelles a la conca del Tastavins. | Foto: R. Lombarte

La Unió d’Agricultors i Ramaders d’Aragó, UAGA-COAG, ha mostrat el seu disgust davant la inacció del Departament d’Agricultura de la DGA en la crisi del sector apícola, que viu una situació molt delicada derivada de les males collites de les dos últimes campanyes i insisteix en la reivindicació d’una subvenció directa de 10 euros la caixa destinada als apicultors professionals i que tingue com a objectiu pal·liar la pujada dels sobrecostos de producció que pateixen estes explotacions.

A través d’un comunicat, UAGA recorde que «les dos últimes campanyes de recol·lecció de mel han estat nefastes per les adversitats meteorològiques», i l’actual campanya va pel mateix camí «per culpa de la sequera». Tot això ha deixat el sector en una posició econòmica molt delicada. A la vegada, UAGA recorde que els apicultors, igual que els altres professionals agraris, han vist com els seus costos de producció, entre ells el gasoil i l’aliment per als eixams, augmentaven considerablement a conseqüència de la guerra a Ucraïna, i en canvi és un dels pocs sectors que s’ha quedat fora de qualsevol tipus d’ajuda derivada d’esta crisi.

Després de la mobilització a Madrid que es va viure el 9 de març passat i convocada per totes les organitzacions agràries a nivell estatal, el Ministeri d’Agricultura està estudiant una ajuda paral·lela de 20 cèntims al gasoil, però encara no és efectiva i s’està a l’espera de la seua execució. Per injectar liquiditat a les explotacions i assegurar la continuïtat de l’activitat apícola a Aragó, UAGA assenyale que «és imprescindible i urgent que el Govern d’Aragó aprove una ajuda directa de 10 euros per rusc». Una reivindicació que ja va traslladar a tots els grups parlamentaris el 10 de febrer amb motiu de la concentració impulsada davant les Corts d’Aragó.

En este sentit, l’organització agrària remarque que els apicultors professionals d’Aragó no volen una ajuda permanent, sinó que necessiten este suport de manera puntual per poder traure les explotacions de la situació tan dramàtica que estan patint. Per un altre costat, el sector està esperant el compromís de posada en marxa del Pla Estratègic Apícola que intentarà suavitzar la crisi derivada de les adversitats climàtiques i sanitàries (entre elles l’abellerol, les vespas velutina i orientalis, la ineficàcia de tractaments davant de la varroa i altres qüestions), de manera que només demanen col·laboració del Govern d’Aragó fins a eixe moment.

REDACCIÓ
Mitjans