Logotips d'organismes oficials

Trobada entre Massalió, la Diputació i DGA per a buscar solucions al problema de la sharka

El virus ha provocat pèrdues d'uns 3 milions d'euros anuals. La població, de ser tot un referent en la producció del préssec, a perdre pràcticament totes les hectàrees de cultiu

Representants de l'ajuntament de Massalió, de la Diputació i del Govern d'Aragó, en la reunió celebrada dijous. Foto: NDM

L’alcaldessa de Massalió, Rosa Orona, i representants de l’equip de govern de la localitat del Matarranya es van reunir el passat dijous 14 de setembre amb el nou conseller d’Agricultura del Govern d’Aragó, Ángel Samper, per analitzar la situació que viuen la població i els seus camps de cultiu després del pas de la sharka-m. Este virus ha afectat diferents classes d’arbres fruiters, principalment presseguers, un dels principals motors econòmics del municipi, i que va obligar a arrencar bona part dels cultius existents a la població. La trobada va comptar amb la presència de Joaquín Juste, president de la Diputació Provincial.

De fet, Juste va voler agrair al conseller la seua presència a esta reunió, en la qual va sol·licitar «la derogació de l’ordre que va obligar a arrencar els presseguers». A la vegada, va advocar per «un pla de reestructuració, d’ajuda al municipi per a tirar endavant tots els llocs de treball que es dedicaven al préssec i que ara s’han hagut de buscar la vida». De fet, un dels principals sostens econòmics del municipi abans de l’aparició del virus era el cultiu de préssec. D’aquí que Juste va defensar que «davant de situacions excepcionals cal buscar solucions excepcionals. Massalió s’ho mereix i necessita ajuda, i entre tots hem d’aconseguir-la», va concloure.

Per la seua part, l’alcaldessa de Massalió va eixir de la trobada «molt contenta i il·lusionada», i va defensar que esperen «remuntar l’economia de Massalió perquè és molt necessari. El sector agrícola està en un estat crític i tenim fe i confiança a solucionar este problema per a Massalió». El virus sharka-m, que afecte diferents classes d’arbres fruiters de pinyol, especialment els presseguers, supose un important perjudici econòmic per als agricultors de Massalió i de tota la Denominació d’Origen del préssec de Calanda. La cooperativa del municipi, en bona part, se sostenia gràcies a la producció del préssec, i el seu futur penge d’un fil.

Ajudes provincials
L’any passat, la Diputació Provincial va firmar un conveni de col·laboració amb la Cooperativa del Campo de San Isidro de Massalió per ajudar els agricultors afectats pel virus de la sharka, una malaltia que va provocar la pèrdua del 80 per cent de les plantacions de préssec del municipi. A través d’este conveni, la institució provincial va aportar una ajuda de 120.000 euros dirigida a costejar els múltiples gastos derivades tant de l’arrencada dels arbres com de la reposició de plantacions, i que hagen estat assumides tant per la cooperativa com pels agricultors entre el 4 de novembre del 2020 i el 30 de desembre del 2022.

A la vegada, i des de l’anterior Govern d’Aragó, el mes d’abril d’este mateix 2023 es va anunciar un projecte de 5,5 milions d’euros que es destinés a triplicar el número d’hectàrees de regadiu existents a Massalió, de cara a pal·liar els importants danys provocats pel virus de la sharka.

REDACCIÓ / R. LOMBARTE
Mitjans